χαρακτηριστικά παπούτσια εργασίας

28 Μαΐου, 2022 in Παπούτσια Εργασίας

Τα περισσότερα επαγγέλματα στα οποία είναι αναγκαία η σωματική εργασία απαιτούν και την κατάλληλη ενδυμασία.

Αν το δικό σου επάγγελμα ανήκει στην παραπάνω κατηγορία, τότε πρέπει να μάθεις γιατί σου είναι απαραίτητα τα παπούτσια εργασίας ή αλλιώς παπούτσια ασφαλείας.

Τα συγκεκριμένα υποδήματα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες κάτι που εξαρτάται από τις ανάγκες τις εργασίας σου.

Για παράδειγμα, αν είσαι υδραυλικός είναι λογικό να στοχεύεις σε διαφορετικές προδιαγραφές και χαρακτηριστικά από έναν εργάτη σε μια οικοδομή.

Ίσως το πιο σημαντικό και απαραίτητο τμήμα που δεν πρέπει να λείπει από τα δικά σου παπούτσια ασφαλείας, είναι το προστατευτικό δαχτύλων.

Από τι αποτελείται το προστατευτικό δακτύλων;

Τα παπούτσια εργασίας είναι συνήθως μπότες αλλά μπορούν να είναι και αθλητικά.

Τα προστατευτικά δακτύλων φτιάχνονται από ένα υλικό ανθεκτικό στις διάφορες φθορές.

Τις περισσότερες φορές αυτό είναι το ατσάλι.

Ωστόσο, είναι δυνατόν να κατασκευάζονται και από άλλα συνθετικά υλικά όπως το αλουμίνιο και η θερμοπλαστική πολυουρεθάνη.

Η ανθεκτικότητα που προσδίδουν τα υλικά προστατεύει το πόδι σου από τραυματισμούς και ατυχήματα.

Λόγοι για να φορέσεις  παπούτσια ασφαλείας

 Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να πειστείς πως πρέπει να φοράς τέτοιου είδους παπούτσια.

Ένας για παράδειγμα, είναι πως έχουν άποψη και στυλ!

Πέρα από τον όμορφο σχεδιασμό τους υπάρχουν και σημαντικότεροι λόγοι τους οποίους μπορείς να δεις αναλυτικά παρακάτω.

Μπορεί να είναι υποχρεωτικό

  Στα περισσότερα επαγγέλματα οι εργοδότες απαιτούν από τους εργαζόμενους να φορούν την κατάλληλη ενδυμασία που περιλαμβάνει τα παπούτσια αυτά καθώς έτσι αποφεύγονται εργατικά ατυχήματα. Τέτοια επαγγέλματα είναι όσα αντιμετωπίζεις συχνά τον κίνδυνο να πέσει κάποιο βαρύ αντικείμενο στα πόδια σου.

Επίσης, μια ακόμα περίπτωση είναι αν εργάζεσαι και έρχεσαι σε επαφή με το ηλεκτρικό ρεύμα.

Και στα δυο αυτά συχνά παραδείγματα, τα παπούτσια πρέπει να σε προστατεύουν από τους κινδύνους.

Για αυτό ακριβώς ο Οργανισμός Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας τα καθιστά υποχρεωτικά. Είναι πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να σου ξεφύγει, γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που εργάτες έχουν απολυθεί για αυτόν το λόγο.

Υπάρχουν πολλά είδη προστατευτικών παπουτσιών με ατσάλι

Επειδή τα επαγγέλματα που απαιτούν τη χρήση μποτών ασφαλείας είναι πλέον πολλά, έχουν κατασκευαστεί διάφορα είδη ανάλογα με το επάγγελμα που ακολουθείς.

Έτσι όπως είπαμε και στην αρχή, έχεις την επιλογή να διαλέξεις τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας με προστατευτικό δακτύλων που ταιριάζουν απόλυτα με τις ανάγκες σου.

Οι τραυματισμοί στα πόδια είναι συχνό φαινόμενο

 Όταν η εργασία που κάνεις είναι χειρωνακτική, είναι λογικό πολλές φορές να συμβαίνουν μικροατυχήματα τα οποία όμως μπορεί να αποβούν σοβαρά για την υγεία σου.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο, το ατσάλι που υπάρχει στα παπούτσια ασφαλείας σου βοηθάει στο να προστατεύεσαι από κινδύνους όπως τρυπήματα, πληγές, συντριβές, χτυπήματα και διαστρέμματα.

Το ατσάλι είναι ανθεκτικό στην μεγάλη πίεση

Ήδη αναφέραμε πως είναι πιθανό στη δουλειά σου να συμβεί κάποιος μικροτραυματισμός. Όμως ποτέ δεν πρέπει να σου διαφεύγει ότι ο κίνδυνος μερικές φορές μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Για παράδειγμα, η πτώση από βαρύτερα αντικείμενα στο πόδι μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς γιατί αν φοράς το προστατευτικό των ποδιών είσαι καλυμμένος.

Πολλές μπότες με ατσάλι λειτουργούν κυριολεκτικά σαν πανοπλία καθώς μπορούν να αντέξουν μέχρι και 34,1 κιλά από αντικείμενα που πέφτουν μέχρι και από τρία μέτρα ύψος!

Είσαι ασφαλής στη δουλειά αλλά και άνετος

Ως εργαζόμενος για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου πρέπει να αισθάνεσαι άνετα τόσο με το χώρο εργασίας σου όσο και με την ενδυμασία σου.

 Έτσι το προστατευτικό εκτός από την ασφάλεια που σου προσδίδει σε κάνει να νιώθεις και πιο άνετος. Αυτό συμβαίνει γιατί ξέρεις πως αν συμβεί κάποιο ατύχημα εσύ είσαι καλυμμένος.

Όμως, χρειάζεται να επιλέξεις σωστά τις μπότες σου ώστε να έχουν το κατάλληλο μέγεθος και να είναι αρκετά μεγάλες έτσι που να καλύπτουν και τους αστραγάλους σου.

Επίσης, πρέπει να διαλέγεις και τις κατάλληλες κάλτσες για να ενισχύσεις την «άμυνά» σου.

Η προστασία δεν αφορά μόνο τις πτώσεις αντικειμένων

Πέρα από τα αντικείμενα, οι μπότες σού παρέχουν ασφάλεια και από διάφορα τραύματα όπως είναι τα κοψίματα και τα τρυπήματα. Επίσης είναι συνηθισμένο σαν εργάτης να πέσεις από κάποιο ύψωμα.

Έτσι, όταν φοράς τα προστατευτικά παπούτσια σου έχεις μικρότερη πιθανότητα να σκοντάψεις σε κάποιο προεξέχον αντικείμενο και να πέσεις καθώς αυτά είναι σταθερά.

Τέλος, είναι σημαντικό να ξέρεις ότι πέρα από την όλη προστασία που προσδίδουν στη μηχανική καταπόνηση, είναι το κατάλληλο μέσον για στήριξη όταν θα πατάς σε ανώμαλες επιφάνειες και σκληρά δάπεδα. Ενισχύουν με άλλα λόγια την ισορροπία σου.

Προστασία από το ηλεκτρικό ρεύμα

Αν λοιπόν, η δουλειά σου σχετίζεται με το ρεύμα τότε οι εργοδότες σου θέλουν να είναι σίγουροι ότι δε θα σου συμβεί κάποιο σχετικό ατύχημα. Για αυτό πρέπει να φοράς το προστατευτικό ατσάλι στα πόδια σου ώστε να αποφύγεις κάποιο  ηλεκτρικό σοκ λόγω του στατικού ηλεκτρισμού.

Προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες

Πολλές φορές καλείσαι να εργαστείς κάτω από ακραία καιρικά φαινόμενα κάτι που είναι τόσο επικίνδυνο όσο και  δυσάρεστο. Η προστασία των παπουτσιών σου κρατά τα πόδια σου στεγνά όταν βρέχει ή σε συνθήκες περιβάλλοντος με υψηλά ποσοστά υγρασίας.

Επιπλέον όταν η παγωνιά μπαίνει εμπόδιο στη δουλειά σου, ξέρεις ότι έχεις τον κατάλληλο σύμμαχο που θα κρατήσει ζεστά τα πόδια σου.

Συμβουλές για να επιλέξεις τα κατάλληλα παπούτσια εργασίας με προστατευτικό από ατσάλι

 Για να βρεις τα κατάλληλα υποδήματα πρέπει να συνυπολογίσεις διάφορους παράγοντες. Αρχικά, θα πρέπει να επιμείνεις στην άνεση. Είναι σημαντικό για να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου σωστά.

Πρέπει να ψάξεις παπούτσια που έχουν μια σταθερή, εύκαμπτη και ανθεκτική στους κραδασμούς σόλα.

Αυτή είναι που θα τα κάνει βολικά και ιδανικά ακόμα και για την σκληρότερη εργασία.

Ακόμα μην ξεχνάς πως είναι απαραίτητο να βρεις το κατάλληλο νούμερο.

Μια συμβουλή είναι να δοκιμάσεις το παπούτσι στο πόδι με το μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συνήθως το ένα πόδι μας είναι μεγαλύτερο από το άλλο.

 Πρέπει να κάνεις μία δοκιμή όταν θα τα αγοράσεις για να δεις αν είναι άνετα όταν θα περπατάς καθώς θα τα φοράς σχεδόν όλη μέρα. Βρες αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα ώστε να μη σου δημιουργεί ερεθισμούς όπως φουσκάλες.

Τέλος, να προσέξεις να είναι σχετικά ψηλά τα παπούτσια σου για να μην πατήσεις το παντελόνι σου και σκοντάψεις κάπου.

Πώς να κρατήσεις καθαρά τα παπούτσια εργασίας σου

Είναι καλό να διατηρείς τα προστατευτικά σου παπούτσια καθαρά και σε καλή κατάσταση.

Έτσι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ας πούμε κάθε εβδομάδα, μπορείς να τα καθαρίζεις. Για τον καθαρισμό να χρησιμοποιείς στεγνωτικό σπρέι που μπορεί να καθαρίζει και την σκόνη.

Επίσης, να ελέγχεις συχνά τα παπούτσια σου για τυχόν φθορές, σκισίματα ή ρωγμές. Τέλος μια καλή κίνηση για να κρατήσουν για καιρό, είναι να αγοράσεις και ένα δεύτερο ζευγάρι ώστε να μην χρησιμοποιείς κάθε μέρα τα ίδια.

Μύθοι και αλήθειες για τα υποδήματα ασφαλείας με ατσάλινο προστατευτικό

Συχνά αρκετοί παραπονιούνται και προβληματίζονται για τη χρήση των προστατευτικών ασφαλείας από ατσάλι.

Υπάρχουν μερικές απόψεις ή καλύτερα φήμες, που ενδεχομένως να έχεις και εσύ στο μυαλό σου για αυτά και μπορεί να σου δημιουργήθηκε λάθος εντύπωση. Ας δούμε μαζί μερικούς συνήθεις μύθους.

Μπορεί το ατσάλι να κόψει τα δάχτυλα σου αν πέσει πάνω ένα βαρύ αντικείμενο;

Αυτό στην πραγματικότητα δεν ισχύει κάτι που αποδείχτηκε σε μία τηλεοπτική εκπομπή με όνομα MythBusters.

Σε περίπτωση που δεν θυμάσαι τη δημοφιλή αυτή εκπομπή, εκεί μια ομάδα ερευνητών ανέλυε με επιστημονικά δεδομένα και δοκιμές διάφορους μύθους-προκλήσεις για να δώσει συμπεράσματα για το αν ισχύουν ή όχι.

Σύμφωνα με το πόρισμα του show για το συγκεκριμένο θέμα, οι υπεύθυνοι απέδειξαν με σχετικά πειράματα ότι αυτό είναι ένας μύθος καθώς τα παπούτσια είναι αυτά που προσδίδουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μήπως αν τα φοράς για πολύ ώρα θα πονέσουν τα πόδια σου;

Αυτό είναι ένα παράπονο που μπορεί να κάνεις αλλά υπάρχουν τρόποι που θα σε κάνουν να το αποφύγεις.

Αρχικά, τα τελευταία είκοσι χρόνια οι εταιρείες που τα κατασκευάζουν έχουν εξελιχθεί . Πλέον υπάρχουν πολλά καταστήματα που προσφέρουν ειδικά μελετημένα ανατομικά παπούτσια εργασίας.

Στην ουσία, πρόκειται και αυτό για ένα μύθο καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφορά από το να φοράς για πολλές ώρες ένα οποιοδήποτε απλό καθημερινό παπούτσι.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να σε απασχολεί περισσότερο, είναι να βρεις το κατάλληλο μέγεθος, σχέδιο και ύψος για τα παπούτσια σου.

Τα προστατευτικά σε «βαραίνουν» 

Είναι γεγονός ότι το ατσάλι προσθέτει ένα επιπλέον βάρος στο παπούτσι σου αλλά αυτό είναι σχετικά μικρό και ο λόγος που είναι βαρύ είναι γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύει το πόδι σου από τα σκληρά αντικείμενα.

Ειδικότερα, κατασκευάζονται από παχύτερα δέρματα, υλικά μεσαίας σόλας και εξωτερικής  σόλας για να μπορούν να διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν βέβαια λύσεις αν δε θέλεις τα παπούτσια ασφαλείας σου να είναι τόσο βαριά.

Μπορείς να βρεις υποδήματα που είναι φτιαγμένα από άλλα υλικά όπως το Alloy και το Composite που έχουν μικρότερο βάρος για το πόδι.

Άρα αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αλλά είναι βέβαιο πως αν το συγκρίνεις με την προστασία και την ασφάλεια που σου δίνουν είναι μια αμελητέα λεπτομέρεια.

Τα παπούτσια ασφαλείας δεν είναι της μόδας

 Όπως αναφέραμε, πλέον έχεις μια τεράστια ποικιλία από επιλογές.

Μπορεί να νομίζεις ότι υπάρχουν μόνο παλιομοδίτικα παπούτσια ή υποδήματα σαν εκείνα που φορούσε ο παππούς σου αλλά αυτό δεν ισχύει.

Μπορείς να βρεις ατσάλινα μποτάκια πεζοπορίας, παπούτσια μονοπατιού και αθλητικά παπούτσια.

Τα είδη αυτά έχουν μικρότερο βάρος, είναι ανθεκτικά στους κραδασμούς και μοιάζουν πολύ με ένα απλό και τυπικό παπούτσι.

Συνδυάζουν δηλαδή εξαιρετικές προδιαγραφές ασφαλείας με ωραίο design.

Τεχνικές πληροφορίες για τα παπούτσια ασφαλείας

 Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλειας και Υγείας της εργασίας είναι απαραίτητο να φοράς προστατευτικά στα πόδια σου αν εργάζεσαι σε μέρη όπου πέφτουν ή κυλούν αντικείμενα ή όπου υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και πράγματα που μπορούν να τρυπήσουν το πόδι σου.

Η χρήση των προστατευτικών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας σου ως εργάτης.

Η Αμερικανική εταιρεία Δοκιμών και Υλικών (ASTM) έχει ως πρότυπο για όλα τα υποδήματα το ASTM F2413.

Τι είναι το πρότυπο ASTM F2413;

Αρχικά, το πρότυπο ξεκαθαρίζει πως τα παπούτσια πρέπει να είναι ανθεκτικά στις κρούσεις και την συμπίεση.

Πρέπει επίσης, να σου παρέχει προστασία από την ηλεκτροπληξία, τη διάχυση ουσιών, την παρακέντηση καθώς και μεταταρσική προφύλαξη.

 Όσα από αυτά είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με το συγκεκριμένο πρότυπο φέρουν την εγκεκριμένη ετικέτα σήμανσης σε διάφορα τμήματα που μπορείς να βρεις στο υπόδημα.

Το σήμα αποτελείται από τέσσερεις γραμμές και περικλείεται από ένα ορθογώνιο πλαίσιο.

Κάθε μία ορίζει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Η πρώτη γραμμή αναγράφεται έτσι ASTM F2413- XX και παρουσιάζει το πρότυπο και τη χρονολογία κατασκευής.

Στη δεύτερη γραμμή υπάρχουν πληροφορίες όπως  αν το παπούτσι είναι για αρσενικό (Μ) ή το θηλυκό (F) και  πόση αντίσταση έχουν τα παπούτσια στις κρούσεις.

Η τρίτη και η τέταρτη γραμμή χρησιμοποιούνται για να τοποθετούνται πρόσθετες πληροφορίες π.χ. αν σε προστατεύουν από τον ηλεκτρισμό κλπ.

Ποια είναι τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Ασφαλείας;

Σε αντιστοιχία με τις Αμερικανικές προδιαγραφές ασφαλείας του ASTM, τα πρότυπα για τις ευρωπαϊκές χώρες καθορίζονται από το ISO 20345:2011 που είναι μια αναθεώρηση του παλαιότερου ISO του 2004.

Σε αυτό θα βρεις αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις προδιαγραφές των χαρακτηριστικών ασφαλείας των υποδημάτων σου. Ουσιαστικά είναι ένα πίνακας που περιγράφει τις περιοχές του ποδιού σου που προστατεύει το παπούτσι καθώς και τις ιδιότητες του απέναντι σε διάφορους κινδύνους.

Έτσι ανάλογα με το είδος και τα χαρακτηριστικά του, παίρνει έναν επίσημο κωδικό. Για παράδειγμα αν το παπούτσι που θα αγοράσεις έχει προστατευτικό δακτύλων με αντοχή στα χτυπήματα μέγιστης ενέργειας τα 200 Joule και ικανότητα μέγιστης συμπίεσης τα 15.000N, θα έχει τον επίσημο συμβολισμό SB.

Ποιες είναι οι διαφορές των παπουτσιών με προστατευτικό από ατσάλι και των παπουτσιών χωρίς προστατευτικό;

Αν αναρωτιέσαι γιατί να χρησιμοποιήσεις στη δουλειά σου υποδήματα από ατσάλι και όχι απλά προστατευτικά παπούτσια εργασίας τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Τα ατσάλινα προστατευτικά σε βοηθούν να αποφύγεις τις βλάβες που προκαλεί η μεγάλη πίεση, για αυτό οι περισσότεροι τα θεωρούν κατάλληλα ως παπούτσια εργασίας.

Από την άλλη, τα παπούτσια χωρίς ατσάλινο προστατευτικό παρότι είναι παπούτσια που σου προσδίδουν ασφάλεια έχουν σημαντικές διαφορές από τα προηγούμενα.

Αυτά είναι φτιαγμένα συνήθως από σκληρά πλαστικά, κράματα, ίνες από άνθρακα και fiberglass.

Η πιο βασική διαφορά των δύο αυτών παπουτσιών είναι προφανώς ότι τα δεύτερα δεν έχουν προστατευτικό από ατσάλι.

Ωστόσο, άλλες διαφορές είναι οι εξής:

Τα παπούτσια χωρίς ατσάλι σου προσδίδουν μεγαλύτερη κινητικότητα

Με αυτόν τον τρόπο, όταν και όλη η υπόλοιπη κατασκευή του παπουτσιού είναι τέτοια ώστε να σου παρέχει ευκινησία, έχεις την ικανότητα να κινείσαι γρήγορα και με άνεση στη δουλειά σου.

Τα ατσάλινα παπούτσια είναι πιο ανθεκτικά

Παρότι μπορούν να αντέξουν πάνω-κάτω τον ίδιο όγκο αντικειμένων τα παπούτσια με ατσάλινο προστατευτικό είναι πιο σκληρά και έτσι δε φθείρονται εύκολα.

Οι καιρικές συνθήκες παίζουν το ρόλο τους

Όταν έχει πολύ κρύο ή ζέστη ίσως είναι καλύτερη η χρήση των υποδημάτων χωρίς ατσάλινη προστασία. Τα απλά παπούτσια ασφαλείας μπορούν να σου δώσουν βελτιωμένη  μόνωση και διατηρούν σταθερές τις συνθήκες στο πόδι.

Χώρος εργασίας

Το ποιο παπούτσι εργασίας θα χρησιμοποιήσεις εξαρτάται συνήθως από το που δουλεύεις.

Στις περισσότερες δουλειές είναι υποχρεωτικό να φοράς παπούτσια με ατσάλι.

Μερικές φορές ωστόσο είσαι ελεύθερος να αποφασίσεις από μόνος σου για την επιλογή σου.

Σκέψου λοιπόν τι είναι το ιδανικό για σένα.

Είναι καλύτερο αν θέλεις να είσαι πιο άνετος να μη φοράς παπούτσια με ατσάλι, αλλά αν θέλεις να είσαι πλήρως προστατευμένος είναι απαραίτητο να τα προτιμήσεις!

Τελειώνοντας το άρθρο, να σου υπενθυμίσουμε ότι είναι σημαντικό να φοράς τα παπούτσια εργασίας σου, όπως θα έκανε κάθε σωστός επαγγελματίας.

Έτσι, δε φέρεις σε κίνδυνο την υγεία σου και κάνεις σωστά τη δουλειά σου με άνεση.

Πρέπει όμως, να διαλέξεις με προσοχή τα παπούτσια ώστε να σου ταιριάζουν και να σε βολεύουν. Τότε, θα εκτιμήσεις στο μέγιστο τη σημασία των προστατευτικών παπουτσιών από ατσάλι.

 Εσύ τι παπούτσια εργασίας σκέφτεσαι να αγοράσεις;

About the author 

admin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>