Τι παπούτσια εργασίας να πάρω; Όλοι οι παράγοντες που πρέπει να γνωρίζεις για μία σωστή επιλογή


Τι παπούτσια εργασίας να πάρω για την δουλειά μου;

24 Ιανουαρίου, 2024 in Παπούτσια Εργασίας

Τα παπούτσια εργασίας είναι απαραίτητα για την προστασία των ποδιών σας από τραυματισμούς. Μπορούν να παρέχουν άνεση, ασφάλεια και υποστήριξη, βοηθώντας σας να εργάζεστε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.


Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να επιλέξετε τα σωστά παπούτσια εργασίας για τις ανάγκες του επαγγέλματος σας.

Θα δώσουμε συμβουλές για το πώς να λάβετε υπόψη τους κινδύνους της εργασίας σας, τις προδιαγραφές ασφαλείας και  τους λόγους που πρέπει να δοκιμάσετε διεξοδικά τα παπούτσια πριν τα αγοράσετε.


Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα επιλέξετε ένα ζευγάρι που θα σας προστατεύσει από τραυματισμούς και θα σας βοηθήσει να εργαστείτε με άνεση και ασφάλεια.


Τύποι παπουτσιών εργασίας


Τα παπούτσια εργασίας διατίθενται σε διάφορους τύπους, ανάλογα με τον τύπο της προστασίας που παρέχουν. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι οι εξής:

  • Παπούτσια ασφαλείας: Παρέχουν προστασία από βαριά αντικείμενα, αιχμηρά αντικείμενα και ηλεκτροπληξία. Τα παπούτσια ασφαλείας είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά, όπως δερμάτινο ή συνθετικό δέρμα, και διαθέτουν ένα προστατευτικό κάλυμμα στα δάχτυλα των ποδιών, το οποίο μπορεί να αντέξει κρούσεις έως και 200 joules. Συχνά διαθέτουν και αντιολισθητική σόλα, και επιπλέον προστασία από ηλεκτροπληξία.
  • Παπούτσια εργασίας με αντιολισθητική προστασία: Παρέχουν προστασία από ολίσθηση σε λεία ή βρεγμένα δάπεδα. Τα υποδήματα με αντιολισθητική προστασία διαθέτουν σόλα με ειδική ανάγλυφη επιφάνεια, η οποία παρέχει καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος.
  • Παπούτσια εργασίας με προστασία από χημικές ουσίες: Παρέχουν προστασία από την επαφή με χημικά. Αυτό το είδος είναι κατασκευασμένο από υλικά που δεν απορροφούν χημικές ουσίες.
  • Παπούτσια εργασίας με προστασία από θερμότητα ή κρύο: Παρέχουν προστασία από ακραίες θερμοκρασίες. Τα παπούτσια εργασίας με προστασία από θερμότητα είναι κατασκευασμένα από υλικά που μπορούν να αντέξουν υψηλές θερμοκρασίες. Το αντίστοιχο ισχύει και για τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του τύπου είναι η διαπνοή που διαθέτουν. Αυτό το χαρακτηριστικό, επιτρέπει στι πόδι να αναπνέει επαρκώς, διατηρώντας το στεγνό καθόλη την διάρκεια της ημέρας.

Σε ποιες εργασίες είναι απαραίτητα τα παπούτσια ασφαλείας; 


Τα παπούτσια ασφαλείας είναι απαραίτητα σε εργασίες όπου υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού από βαριά αντικείμενα, αιχμηρά αντικείμενα ή ηλεκτροπληξία, όπως η εργασία σε:

  • Κατασκευές
  • Βιομηχανία
  • Εργοστάσια
  • Logistics

Προδιαγραφές παπουτσιών εργασίας


Οι προδιαγραφές των υποδημάτων εργασίας είναι ένα σύνολο προτύπων που καθορίζουν τα χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις τους

Σκοπός τους είναι να διασφαλίζουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά στην προστασία των ποδιών από τραυματισμούς.

Ανάλογα με τον τύπο της προστασίας που παρέχει κάθε τύπο, οι προδιαγραφές αυτές θα διαφέρουν. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

  • EN ISO 20345: Αυτή η προδιαγραφή ισχύει για όλα τα υποδήματα αυτού του τύπου, συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών ασφαλείας. Η προδιαγραφή αυτή απαιτεί τα παπούτσια εργασίας να διαθέτουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
    • Προστατευτικό κάλυμμα στα δάχτυλα των ποδιών: Το προστατευτικό κάλυμμα πρέπει να μπορεί να αντέξει κρούσεις έως και 200 joules.
    • Αντιολισθητική σόλα: Η σόλα πρέπει να παρέχει καλή πρόσφυση σε λεία ή βρεγμένα δάπεδα.
    • Αντίσταση σε διάτρηση: Η σόλα πρέπει να μπορεί να αντέξει τη διείσδυση αιχμηρών αντικειμένων.
  • EN ISO 20346: Αυτή η προδιαγραφή ισχύει για τα παπούτσια εργασίας που παρέχουν προστασία από κινδύνους ηλεκτροπληξίας. Τα μοντέλα που πληρούν αυτήν την προδιαγραφή διαθέτουν ένα ειδικό στέλεχος που παρέχει προστασία από ηλεκτροπληξία.
  • EN ISO 20347: Αυτή η προδιαγραφή ισχύει για τα παπούτσια εργασίας με αντιστατική προστασία. 
  • EN ISO 20348: Η προδιαγραφή αυτή αναφέρεται στην προστασία από τις χημικές ουσίες. Όσα υποδήματα πληρούν αυτήν την προδιαγραφή διαθέτουν ένα ειδικό εξωτερικό στρώμα που προστατεύει τα πόδια από την επαφή με χημικές ουσίες.
  • EN ISO 20349: Αναφέρεται στην προστασία από θερμότητα ή κρύο. Όσα μοντέλα πληρούν αυτήν την προδιαγραφή διαθέτουν ένα ειδικό εξωτερικό στρώμα που προστατεύει τα πόδια από τις ακραίες θερμοκρασίες. Την συναντάμε στα περισσότερα είδη της αγοράς.

Συμβουλές για την επιλογή παπουτσιών εργασίας

Η επιλογή των σωστών παπουτσιών εργασίας είναι σημαντική για την προστασία των ποδιών σας από τραυματισμούς. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να επιλέξετε τα σωστά είδη για τις ανάγκες του επαγγέλματος  σας:

  • Λάβετε υπόψη τους κινδύνους της εργασίας σας
  • Εάν εργάζεστε σε περιβάλλον με κίνδυνο ρίψης βαριών αντικειμένων, πρέπει να επιλέξετε ένα ζευγάρι με προστατευτικό κάλυμμα στα δάχτυλα των ποδιών. Το προστατευτικό κάλυμμα πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικό υλικό, όπως αλουμίνιο ή χάλυβα, και να μπορεί να αντέξει κρούσεις έως και 200 joules.
  • Εάν εργάζεστε σε περιβάλλον με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, πρέπει να επιλέξετε με βάση την προστασία από ηλεκτροπληξία. Τα υποδήματα με προστασία από ηλεκτροπληξία διαθέτουν ένα ειδικό στέλεχος που μπορεί να αντέξει τάση έως και 1000V. Αυτό εξαρτάται και από τις ιδιαιτερότητες του κάθε μοντέλου.
  • Εάν εργάζεστε με χημικές ουσίες, θα πρέπει να δώσετε έμφαση στην προστασία από χημικές ουσίες. Τα υποδήματα με προστασία από χημικές ουσίες διαθέτουν ένα ειδικό εξωτερικό στρώμα που μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση χημικών ουσιών από τα πόδια σας.
  • Εάν εργάζεστε σε περιβάλλον με υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, πρέπει να διαλέξετε ένα ζευγάρι που είναι ειδικά σχεδιασμένο για αυτές τις συνθήκες. Τα παπούτσια εργασίας για υψηλές θερμοκρασίες είναι κατασκευασμένα από υλικά που επιτρέπουν την καλή κυκλοφορία του αέρα και διατηρούν τα πόδια σας δροσερά. Όσα είναι για χαμηλές θερμοκρασίες, είναι κατασκευασμένα από υλικά που μπορούν να διατηρήσουν τα πόδια σας ζεστά. 
  • Μετρήστε το μέγεθος και το σχήμα των ποδιών σας: Το μοντέλο που θα επιλέξετε, θα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος και σχήμα για να ταιριάζουν άνετα στα πόδια σας. Εάν το νούμερο είναι μεγάλο, μπορεί να δημιουργηθούν φουσκάλες και άλλα προβλήματα όπως ανισορροπία. Από την άλλη πλευρά, εάν είναι πολύ μικρό το νούμερο, μπορεί να προκληθεί πόνος και δυσφορία.
  • Φορέστε το ζευγάρι για λίγα λεπτά πριν τα αγοράσετε: Είναι σημαντικό να φορέσετε για λίγο πριν τα αγοράσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι άνετα. Περπατήστε για λίγη ώρα και κάντε ελιγμούς, για να δείτε αν είναι άνετα και αν δεν προκαλούν προβλήματα στα πόδια σας. Δώστε έμφαση στην πίεση που ασκείται στην φτέρνα και στους αστραγάλους.
  • Δώστε έμφαση στην ποιότητα κατασκευής: Το μοντέλο που θα αγοράσετε πρέπει να είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά που μπορούν να αντέξουν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας. Ελέγξτε την ποιότητα των υλικών κατασκευής και την ποιότητα των ραφών.
  • Αναπνευσιμότητα και καλή διαπνοή του ποδιού: Είναι απαραίτητο να παρέχεται καλή αναπνοή για να αποφευχθεί η εφίδρωση των ποδιών. Ελέγξτε το υλικό της εσωτερικής επένδυσης για να βεβαιωθείτε ότι παρέχει καλή αναπνοή.
  • Μην ξεχνάτε το θέμα της στήριξης του ποδιού: Είναι απαραίτητο να παρέχεται καλή στήριξη για τα πόδια και τη μέση. Ελέγξτε το σχήμα και την κατασκευή της σόλας για να βεβαιωθείτε ότι παρέχουν καλή στήριξη.

Εδώ είναι μερικές πρόσθετες συμβουλές για την επιλογή παπουτσιών εργασίας:

  • Εάν έχετε προβλήματα με τα πόδια σας, όπως πλατυποδία ή προβλήματα στα δάχτυλα των ποδιών, βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε με βάση τις ανάγκες σας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται απαραίτητο και η χρήση ενός ποιοτικού ορθοπαιδικού πάτου.
  • Εάν εργάζεστε σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες, βεβαιωθείτε ότι το ζευγάρι που θα επιλέξετε, είναι κατασκευασμένο από υλικά που επιτρέπουν την καλή κυκλοφορία του αέρα. Το ίδιο ισχύει και για την στην περίπτωση πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Τα πόδια σας πρέπει να είναι στεγνά καθόλη την διάρκεια της βάρδιας σας.

Η σημασία της άνεσης των παπουτσιών εργασίας


Η άνεση είναι πολύ σημαντική για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. 

Τα παπούτσια εργασίας συμβάλλουν στην πρόληψη τραυματισμών, βελτιώνουν την παραγωγικότητα και συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, η άνεση των παπουτσιών εργασίας μπορεί να επηρεάσει τα εξής:

  • Την ισορροπία και τη στήριξη: Τα άνετα παπούτσια εργασίας παρέχουν καλή στήριξη για τα πόδια και τη μέση, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη πτώσεων και άλλων τραυματισμών. Για παράδειγμα, ένα παπούτσι εργασίας με καλή στήριξη θα πρέπει να έχει σόλα με καλά σχεδιασμένο μοτίβο πρόσφυσης για να παρέχει σταθερότητα σε λεία ή βρεγμένα δάπεδα. Επίσης, θα πρέπει να έχει στέλεχος που να παρέχει υποστήριξη στη μέση και να αποτρέπει την κάμψη της σπονδυλικής στήλης.
  • Την κυκλοφορία του αέρα: Ένα ποιοτικό ζευγάρι επιτρέπει την καλή κυκλοφορία του αέρα στα πόδια, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη της εφίδρωσης και των μυκητιασικών λοιμώξεων. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχει κατασκευασθεί από αναπνεύσιμα υλικά, όπως δέρμα ή συνθετικό δέρμα. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα για να επιτρέπει την κυκλοφορία του αέρα.
  • Την απορρόφηση κραδασμών: Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των ασφαλών και ποιοτικών υποδημάτων είναι η ικανότητα τους να απορροφούν τους κραδασμούς από το έδαφος, γεγονός που βοηθά στην προστασία των αρθρώσεων των ποδιών. Για παράδειγμα, θα πρέπει να έχει σόλα με υλικό που απορροφά τους κραδασμούς, όπως καουτσούκ ή πολυουρεθάνη.
  • Το μέγεθος και το σχήμα: Ένα άνετο και ποιοτικό υπόδημα, έχει το σωστό μέγεθος και σχήμα για να ταιριάζουν άνετα στα πόδια. 

Για να διασφαλίσετε ότι είναι άνετο στο πόδι σας, είναι σημαντικό να τα δοκιμάσετε πριν το αγοράσετε.

Φορέστε το για τουλάχιστον 15 λεπτά για να δείτε αν είναι άνετο και αν δεν προκαλεί προβλήματα στα πόδια σας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι το ζευγάρι που θέλετε να επιλέξετε είναι άνετο:

  • Φορέστε τα με τις κάλτσες που θα φοράτε συνήθως με αυτά.
  • Περπατήστε με αυτά για τουλάχιστον 5 λεπτά.
  • Δοκιμάστε τα και στα δύο πόδια.
  • Προσέξτε για σημεία πίεσης ή ερεθισμού.
  • Κάντε ελιγμούς και κινήσεις που πραγματοποιείτε στο επάγγελμα σας.
  • Εάν είναι πολύ σφιχτά, θα προκαλέσουν πίεση στα πόδια σας.
  • Εάν είναι πολύ χαλαρά, θα γλιστρήσουν και θα προκαλέσουν προβλήματα με την ισορροπία

Με τη λήψη αυτών των μέτρων, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε μία πολύ καλή και ποιοτική αγορά.


Κορυφαίες μάρκες παπουτσιών εργασίας


Έχοντας δει όλα τους παράγοντες που θα πρέπει να γνωρίζετε για την επιλογή του σωστού παπουτσιού εργασίας, σειρά έχει να δούμε κάποιες από τις κορυφαίες επιλογές στην αγορά.

Σε αυτό το άρθρο, θα προτείνουμε 3 εταιρείες που είναι πασίγνωστες για την εξαιρετική ποιότητα που παρέχουν. 


Coverguard


Η Coverguard είναι μια κορυφαία εταιρεία που προμηθεύει κορυφαίο εξοπλισμό προστασίας εργαζομένων

Η μεγάλη γκάμα των παπουτσιών εργασίας που προσφέρει, καλύπτει όλες τις ανάγκες εργαζομένων σε διάφορους τομείς.

Τα παπούτσια εργασίας της Coverguard είναι γνωστά για την άνεση, την ποιότητα και την ασφάλεια. 


Base Protection


Η Base Protection είναι μια άλλη κορυφαία εταιρεία μέσων ατομικής προστασίας, που φημίζεται για τα πολύ άνετα παπούτσια εργασίας που προσφέρει. Διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων σε προσιτές τιμές. Τα υποδήματα ασφαλείας της Base Protection είναι γνωστά για την αντοχή, την αναπνευσιμότητα και την ασφάλεια.


Exena


Η Exena είναι μια εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή παπουτσιών εργασίας για επαγγελματίες που εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες.

Τα παπούτσια εργασίας της Exena είναι γνωστά για την ανθεκτικότητα, την ασφάλεια και την υποστήριξη που παρέχουν.

Θεωρείται από πολλούς επαγγελματίες η κορυφαία εταιρεία υποδημάτων εργασίας.

Ξεχωρίζει για την άριστη ποιότητα που προσφέρει, για την εξαιρετική άνεση, αλλά και για την πολύ καλή αδιαβροχότητα. 


Οι τρεις αυτές εταιρείες προτείνονται για διάφορους λόγους, όπως:

  • Προσφέρουν μεγάλη γκάμα προϊόντων για να καλύψουν τις ανάγκες εργαζομένων σε διάφορους τομείς.
  • Τα προϊόντα τους είναι γνωστά για την άνεση, την ποιότητα και την ασφάλεια.
  • Προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές.
  • Αναπτύσουν συνεχώς την τεχνολογία και την εργονομία των υποδημάτων τους, κάνοντας τα όλο και πιο άνετα, ακόμα και αν τα φοράτε όλη την ημέρα.

Επιπλέον, οι τρεις αυτές εταιρείες προσφέρουν εγγύηση στα προϊόντα τους, γεγονός που σας δίνει την ασφάλεια ότι θα έχετε ένα προϊόν που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.


Συμπερασματικά


Η επιλογή των σωστών παπουτσιών εργασίας είναι σημαντική για την υγεία και την ασφάλεια σας κατά την διάρκεια της δουλειά σας. 

Τα υποδήματα ασφαλείας που παρέχουν άνεση, ασφάλεια και υποστήριξη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τραυματισμών και στη βελτίωση της παραγωγικότητας.


Ακολουθώντας τις συμβουλές που παρέχονται σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα κάνετε την σωστή επιλογή για τις συγκεκριμένες ανάγκες που απετεί το επάγγελμα σας.


Επιπλέον, η αγορά από μια αξιόπιστη εταιρεία, όπως η Coverguard, η Base ή η Exena, μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε ένα προϊόν που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.


Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα στοιχεία στο κάτω μέρος της οθόνης.

About the author 

admin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>