Μάθε πότε πρέπει να αλλάξεις τα μποτάκια εργασίας σου

Κάποιες φορές όταν έχεις συνηθίσει να δουλεύεις με έναν συγκεκριμένο εξοπλισμό είναι δύσκολο για σένα να τον αποχωριστείς.

Είναι εξάλλου λογικό να μην θέλεις να αλλάξεις τα εργαλεία που έχεις μάθει να χρησιμοποιείς τέλεια ή τα ενδύματα και τα υποδήματα που σε βολεύουν.

Έτσι καταλαβαίνουμε πως συχνά μπορεί να σου πάρει λίγο περισσότερο από ότι χρειάζεται για να καταλάβεις ότι πρέπει να αντικαταστήσεις τα αγαπημένα σου παπούτσια εργασίας. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να είσαι σωστός και σίγουρος στη δουλειά σου είναι αναγκαίο να ανανεώνεις τον εξοπλισμό, τον ρουχισμό και τα μποτάκια εργασίας σου.

Αν δεν είσαι σίγουρος ότι έφτασε η ώρα να πετάξεις τα παλιά ή για να αγοράσεις καινούρια παπούτσια ασφαλείας, τότε απλά συνέχισε παρακάτω γιατί έχουμε μερικές συμβουλές που θα σου φανούν πολύ χρήσιμες.

Γιατί να αντικαταστήσεις τα μποτάκια εργασίας σου;

Αν και είναι αυτονόητο θεωρούμε σκόπιμο να πούμε μερικά λόγια για το θέμα αυτό.

Εξ’ ορισμού τα παπούτσια εργασίας πρέπει να γνωρίζεις πως ονομάζονται και υποδήματα ασφαλείας.

Είναι αυτά τα οποία χρειάζεσαι σαν εργαζόμενος για να μπορείς να δουλέψεις με ασφάλεια, υπευθυνότητα και σιγουριά για τον εαυτό σου.

Έτσι λοιπόν, ο βασικός λόγος για τον οποίο οφείλεις να αντικαταστήσεις τα μποτάκια εργασίας σου μετά το πέρας κάποιου χρονικού διαστήματος είναι για να εξασφαλίσεις και να διατηρήσεις τη μέχρι τώρα ασφάλειά σου στην δουλειά.

Ο κίνδυνος για σένα δεν αφορά μόνο τα ατυχήματα από τα οποία σε προστατεύει το παπούτσι όπως π.χ. η πτώση ενός αντικειμένου στο πόδι σου αλλά και τη γενικότερη υγεία του ποδιού σου.

Όσο παλιώνει και καταστρέφεται το υπόδημά σου είναι λογικό να χάνει τις ανατομικές ιδιότητές του και να προκαλεί προβλήματα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι κινδυνεύεις από πόνους και πρηξίματα στις αρθρώσεις και στις μαλακές δομές του ποδιού, ειδικά αν εργάζεσαι για πάρα πολλές ώρες με ένα «εξασθενημένο» υπόδημα εργασίας.

Επισκευή VS αγορά καινούριου παπουτσιού εργασίας

Στην πραγματικότητα αυτό είναι το «ζουμί» του άρθρου μας.

Ο σκοπός μας είναι να σε βοηθήσουμε να καταλάβεις πότε μια φθορά μπορεί να αποκατασταθεί χωρίς πρόβλημα με μια απλή επισκευή και πότε είναι σημάδι ότι έφτασε η ώρα για να αλλάξεις οριστικά το παπούτσι σου.

Αν θες να είσαι σωστός επαγγελματίας, πρέπει να μπορείς να ξεχωρίσεις (αν όχι τέλεια, τουλάχιστον εμπειρικά) πότε ένα πρόβλημα μπορεί να επιδιορθωθεί με μικρές παρεμβάσεις και πότε όχι.

Για παράδειγμα μια απλή αντικατάσταση τακουνιού ή σόλας στα μποτάκια που αγόρασες πρόσφατα μπορεί να γίνει πλήρως ικανοποιητικά με επιδιόρθωση και να δώσει «ανάσα» ζωής για περισσότερο καιρό στο υπόδημά σου.

Αυτό όμως προϋποθέτει το θέμα να είναι σχετικά μικρό και να είναι το μοναδικό που υπάρχει.
Σε αυτό το δίλλημα επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει πάντα για σένα και το πότε αξίζει να γίνει μια επιδιόρθωση.

Δηλαδή αν το κόστος για μια επισκευή φτάνει στο σημείο να σου στοιχίσει πολύ ακριβά, τότε προφανώς είναι προτιμότερο να ξοδέψεις λίγα περισσότερα χρήματα για να πάρεις ολοκαίνουρια μποτάκια.

Από την άλλη πλευρά, αν τα προβλήματα είναι περισσότερα και μεγαλύτερα σε έκταση ενώ μάλιστα πέρασε πολύς καιρός από τότε που τα αγόρασες, μάλλον πρέπει να αρχίσεις να σκεφτείς την αγορά.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις τα μποτάκια ασφαλείας σου;

Είναι λογικό πως η απάντηση σε αυτό το σημαντικό ερώτημα δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν είναι πολλοί και διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση, όπως για παράδειγμα η μακροχρόνια χρήση και η δουλειά για την οποία χρησιμοποιούνται, η ποιότητα των υλικών τους κτλ. 

Σε γενικές γραμμές, να σε ενημερώσουμε ότι το συνηθισμένο χρονικό διάστημα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι πρέπει να αλλάξουν τα μποτάκια εργασίας τους είναι περίπου 6 με 12 μήνες.

Η συντήρηση αναμφίβολα είναι μια διαδικασία που μπορεί να επιμηκύνει κατά πολύ το χρόνο ζωής των υποδημάτων σου.

Όσο πιο πολύ προσέχεις ένα προϊόν τόσο περισσότερο θα κρατήσει. Αυτός είναι ο γενικός κανόνας για όλα τα παπούτσια.
Βέβαια για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μαζί σου, αν είσαι προσεκτικός κατά την αγορά και στοχεύεις σε υψηλής ποιότητας προϊόντα, τότε τα μποτάκια εργασίας σου θα μπορούσαν να παραμείνουν αναλλοίωτες μέχρι και για 10 χρόνια!

Tips and tricks για την κατάλληλη συντήρηση

Αν σε ενδιαφέρει να μάθεις με ποιους τρόπους μπορείς να διατηρήσεις την ακεραιότητα του παπουτσιού σου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, τότε σίγουρα αυτό σε ενδιαφέρει.

•Λύσε τα κορδόνια σου πριν βγάλεις τα παπούτσια. Αυτό είναι ένα πολύ συχνό λάθος που λίγο πολύ όλοι κάνουν.

Το καταλαβαίνουμε πως σε βολεύει περισσότερο απλά να τα βγάζεις όταν γυρνάς από τη δουλειά αλλά αυτό μπορεί να ξεχειλώσει το τακούνι σου.

•Καθάριζέ τα όσο το δυνατόν συχνότερα.

•Δώσε στο δέρμα (αν οι μπότες σου είναι δερμάτινες) την απαραίτητη περιποίηση που του χρειάζεται.

•Βρες έναν αποθηκευτικό χώρο για τα παπούτσια σου. Μπορείς να βάλεις είτε σε μια απλή παπουτσοθήκη ή συρταριέρα αλλά απόφευγε να τα χώνεις σε τσάντες ή να τα αφήνεις στο αυτοκίνητο.

Με αυτές τις απλές στρατηγικές τα παπούτσια σου θα μένουν άθικτα και πεντακάθαρα για πολύ χρόνο.

Τέλος, μην ξεχνάς ότι είναι καλό να έχεις και ένα εφεδρικό ζευγάρι για να μην φοράς κάθε μέρα τα ίδια παπούτσια.

Πως θα καταλάβεις ότι έφτασε η ώρα για αντικατάσταση;

 Παρά το γεγονός ότι όπως είπαμε προηγουμένως η καλή συντήρηση μπορεί να σου προσφέρει μεγαλύτερη διάρκεια, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και ενα μποτάκι με τα καλύτερα υλικά κατασκευής είναι απαραίτητο να αλλαχθεί.

Υπάρχουν μερικές φθορές τις οποίες μπορείς να ξεχωρίσεις με την πρώτη ματιά και όταν τις εντοπίσεις σημαίνουν ότι χρειάζεσαι καινούρια παπούτσια το συντομότερο δυνατόν.

Επειδή όμως υπάρχουν κάποιες οι οποίες «δεν βγάζουν μάτι» και μπορεί να σου δημιουργήσουν πρόβλημα, οφείλεις να είσαι ενημερωμένος.

Τα άμεσα σημάδια που πρέπει να εντοπίσεις

 Σε αυτήν την κατηγορία φθορών που σου χτυπάνε το καμπανάκι για άμεση αντικατάσταση περιλαμβάνονται κυρίως οι εξωτερικές φθορές που είναι αρκετά εύκολο να τις δεις.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει πάντα να τσεκάρεις για: Τρύπες και σκισίματα

Πρέπει να ελέγχεις τα παπούτσια εργασίας σου από πίσω μέχρι μπροστά σε όλη την εξωτερική επιφάνειά τους.

Τα μεγάλα ανοίγματα και οι τρύπες είναι το νούμερο 1 σημάδι ότι χρειάζεσαι καινούρια.

Μόνο έτσι θα συνεχίσεις να εργάζεσαι με ασφάλεια και θα αποφύγεις τραυματισμούς, κοψίματα και ερεθισμούς από χημικές ουσίες. 

Μην σκεφτείς να τα επιδιορθώσεις, αν είναι μεγάλη η ζημιά. Απλά αντικατάστησέ όσο πιο γρήγορα μπορείς. Μην παίζεις με την ασφάλεια σου!

Φθορά στην εξωτερική σόλα

Θα μπορούσε απλά να αποτελεί μια υποκατηγορία του προηγούμενου αλλά η εξωτερική σόλα είναι τόσο σημαντικό τμήμα του παπουτσιού ασφαλείας σου, οπότε την αναφέρουμε ξεχωριστά.

Πρέπει να ελέγχεις συχνά την εξωτερική σόλα για τρυπήματα, βαθουλώματα ή σημάδια.

Οι φθορές σε αυτό το σημείο μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη διαφορά στις αντιολισθητικές ιδιότητες και στην ικανότητα του υποδήματός σου να απορροφά τους κραδασμούς.

Διαχωρισμός εσωτερικής από εξωτερική σόλα

Άλλο ένα σημάδι που μπορείς να το εντοπίσεις πολύ εύκολα είναι όταν η εσωτερική σόλα διαχωρίζεται από την εξωτερική.

Αυτό μοιάζει με την εικόνα ενός «ανοιχτού στόματος» και πρέπει να ξέρεις ότι είναι ένα σημάδι που σημαίνει 100% ότι πρέπει να αλλάξεις παπούτσια.

Δεν είναι πια βολικά για το πόδι σου

Ίσως είναι ένα από τα πιο εύκολα σημάδια που σου δείχνουν ότι πρέπει πλέον να πάρεις καινούργια μποτάκια  εργασίας.

Είναι αυτονόητο ότι όταν οποιοδήποτε κομμάτι του εξοπλισμού σου δεν σε βολεύει, δεν μπορείς να είσαι το ίδιο αποδοτικός στη δουλειά σου.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα εργαλεία ή την στολή που χρησιμοποιείς αλλά βέβαια και για τα παπούτσια σου.

Ακόμα και τα καλύτερα εργονομικά σχεδιασμένα και ανατομικά μελετημένα υποδήματα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με τον καιρό.

Όταν αρχίζεις να εργάζεσαι για πολλές ώρες χωρίς άνεση και όταν οι κινήσεις των ποδιών σου γίνονται με δυσκολία μπορεί να εμφανίσεις θέματα υγείας.

Εκτός από τον πόνο στην περιοχή είναι πιθανό να δέχεσαι ενοχλήσεις και στα υπόλοιπα μέρη του σώματος.

Τα πιο «ύπουλα» σημεία που πρέπει να γνωρίζεις

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα σημάδια που είναι πολύ εύκολο να τα αναγνωρίσεις ακόμα με την πρώτη ματιά, υπάρχουν και κάποια ακόμα σημαντικά που πρέπει να σε κάνουν να σκεφτείς την αντικατάσταση. 

Αυτά δεν είναι τόσο προφανή και ίσως αργήσεις πολύ να τα προσέξεις αν δεν τα γνωρίζεις.

Φθαρμένες εξωτερικές προσφύσεις

Μήπως στα καλά καθούμενα άρχισε το έδαφος να γλιστράει περισσότερο από ότι είχες συνηθίσει; Μπορεί να το έχεις νιώσει σαν μια αίσθηση ότι το παπούτσι σου έχει χάσει ύψος ή ίσως γενικότερα ως ένα περίεργο αίσθημα πάνω στο πόδι σου όταν τα φοράς.

Η αλήθεια είναι ότι όταν το παπούτσι γλιστράει περισσότερο στις επιφάνειες, μπορεί να φταίει ο καιρός που έγινε πιο βροχερός.

Αν όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και παρατηρείς τέτοια φαινόμενα πολύ συχνά τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα στις εξωτερικές προσφύσεις.

Ρίχνε συχνά-πυκνά μια ματιά κάτω από τις μπότες σου για να τσεκάρεις αν έχουν φθαρεί ή έχουν φαγωθεί οι τραχείες επιφάνειες με ραβδώσεις και αιχμές. Αν δεις τέτοια ζητήματα τότε μάλλον είναι η ώρα για ανανέωση.

Θέματα στη ενδιάμεση σόλα

Το να εντοπίσεις προβλήματα στην εσωτερική ή στην εξωτερική σόλα είναι σίγουρα πιο εύκολο.

Λόγω της θέσης που βρίσκεται (αλλά και επειδή αρκετές φορές πολλοί δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει μεσαία σόλα), είναι αρκετά δύσκολο να καταλάβεις ένα πρόβλημα που προέρχεται από αυτό το τμήμα.

Παρά το γεγονός ότι μπορεί να την αγνοήσεις η μεσαία σόλα είναι πολύ σημαντική για τα παπούτσια ασφαλείας σου.

Προσφέρει ενίσχυση της προστασίας και της σταθερότητάς κυριολεκτικά σε κάθε σου βήμα.

Αν παρατηρήσεις ότι το πόδι σου «βυθίζεται» ή ότι το παπούτσι χάνει πόντους τότε ίσως πρέπει να σκεφτείς πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει.

Μειωμένη αδιαβροχοποίηση και μόνωση

 Πολλές φορές οι συνθήκες εργασίας σου σε υποχρεώνουν να έχεις μποτάκια εργασίας με αυτή την προδιαγραφή ασφαλείας.

Τότε ένα τέτοιο ζήτημα επιβάλλει την άμεση αντικατάσταση τους.

Μπορεί να σου περάσει απαρατήρητο αν δεν το έχεις στο μυαλό σου πως τα παπούτσια σου έχουν αρχίσει να παίρνουν περισσότερο νερό από ότι θα έπρεπε.

Αν δουλεύεις σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία τότε σίγουρα γνωρίζεις πως δεν είναι καλό για τον οργανισμό σου να μαζεύεται συνεχώς νερό στα παπούτσια σου ακόμα και αν οι ποσότητες είναι μικρές.

Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την απαραίτητη θερμική μόνωση που πρέπει να σου προσφέρει το υπόδημα.

Τα άκρα σου πρέπει να είναι εξασφαλισμένα από τις ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος για να δουλεύεις με ασφάλεια. 

Έτσι αν παρατηρήσεις τέτοια προβλήματα, μην το σκέφτεσαι, απλά άλλαξέ τα.

«Υπερβολική Άνεση»

 Το τελευταίο θέμα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι η υπερβολική άνεση στο παπούτσι σου. Και όχι δεν κάναμε κάποιο λάθος αν αυτό νομίζεις.

Εξυπακούεται πως πρέπει να νιώθεις άνετα όταν το φοράς και δεν εννοούμε αυτό!

Αυτό που λέμε, είναι πως αν το παπούτσι έχει «ανοίξει» υπερβολικά από τη χρήση και νιώθεις πως είναι έτοιμο να σου φύγει όταν το περπατάς, τότε αυτό μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνο.

Μερικά θέματα ασφαλείας που δεν πρέπει να σου ξεφύγουν

Οι περισσότεροι κατασκευαστές για να σου προσφέρουν την απόλυτη ασφάλεια ενισχύουν την προστασία με κάποιες προσθήκες. Για παράδειγμα σχεδόν όλες τα μποτάκια εργασίας έχουν προστατευτικό δακτύλων.

Αυτό είναι συνήθως μια μεταλλική επιφάνεια στο μπροστά τμήμα του υποδήματος που προστατεύει τα δάχτυλά σου από πτώσεις αντικειμένων, χτυπήματα και κοφτερές επιφάνειες.

Άλλες συχνές προσθήκες ασφαλείας είναι επίσης το προστατευτικό για τους αστραγάλους και τα μετατάρσια οστά.

Αν λοιπόν δεις αυτές ασφαλιστικές δικλείδες να έχουν πρόβλημα τότε πρέπει να ετοιμάζεσαι για αγορά νέων παπουτσιών καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χτυπήσεις ή να τραυματιστείς σε αυτές τις περιοχές.

Συμβουλές για την αγορά νέων παπουτσιών ασφαλείας

Ίσως μετά από όλα αυτά αποφάσισες πως ήρθε η στιγμή για κάτι καινούριο αλλά δεν ξέρεις πως να κινηθείς.

Επίτρεψέ μας να σε καθοδηγήσουμε. Η συνταγή για την επιτυχία είναι μια μίξη από άνετα, μεγάλης διάρκειας και προστατευτικά χαρακτηριστικά.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε ένα ολόκληρο κείμενο μόνο και μόνο για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις νέα παπούτσια εργασίας αλλά σε αυτό το σημείο θα αναφέρουμε μερικά πολύ βασικά στοιχεία.

Ανάλογα πάντα με τις απαιτήσεις σου και τις ανάγκες της εργασίας σου θα πρέπει να κινηθείς διαφορετικά σε κάθε περίπτωση.

Σε γενικές γραμμές ωστόσο σε συμβουλεύουμε να δώσεις έμφαση στο προστατευτικό δακτύλων και να βρεις παπούτσια εργασίας ανατομικά.

Ακόμα είναι πολύ σημαντικό να εμπιστεύεσαι αξιόπιστους πιστοποιημένους κατασκευαστές που χρησιμοποιούν πάντα τα καθορισμένα πρότυπα ασφαλείας.

Ειδικά αν πρόκειται να επιλέξεις παπούτσια με προδιαγραφές προστασίας από ηλεκτρισμό ή είναι αδιάβροχα.

Τέλος, οι αντιολισθητικές εξωτερικές σόλες είναι απαραίτητες, ενώ οι ενδιάμεσες σόλες που «απορροφούν» τις κάλτσες, μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια και την άνεσή σου αντίστοιχα.

Αυτά ήταν όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το αν πρέπει να πάρεις ή όχι την απόφαση να αντικαταστήσεις τις μποτάκια εργασίας που χρησιμοποιείς. Χαρήκαμε πολύ αν σου φανήκαμε χρήσιμοι!

About the author 

admin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>