Μάθε πότε πρέπει να αλλάξεις τα μποτάκια εργασίας σου

10 Φεβρουαρίου, 2023 in Παπούτσια Εργασίας

Τα υποδηματα εργασίας αποτελούν ένα σημαντικό και απαραίτητο στοιχείο εξοπλισμού ασφαλείας για τους εργαζόμενους σε χώρους με αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων και τραυματισμών.

Στο άρθρο αυτό αναλύουμε διεξοδικά όλους τους κινδύνους από τους οποίους προφυλάσσουν τα κατάλληλα υποδήματα εργασίας και τους λόγους που πρέπει να επιλέξετε το σωστό παπούτσι για τον χώρο εργασίας σας είτε είστε υπάλληλος είτε είστε εργοδότης.

Οι κίνδυνοι στους χώρους εργασίας

Το να εργάζεστε σε εργοτάξια ή εργοστάσια με πολυεπίπεδη γραμμή παραγωγής μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους όσον αφορά την σωματική ακεραιότητα των άκρων σας.

Η πτώση βαριών αντικειμένων, η ύπαρξη αιχμηρών εργαλείων και κοφτερών τμημάτων μηχανολογικού εξοπλισμού, η ύπαρξη εστιών θερμότητας και ηλεκτρισμού και η επαφή με χημικά υλικά κάνει ευάλωτα τα πόδια σας σε τραυματισμούς.


Τι λένε οι έρευνες;

Στην Αμερική τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί αναδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την σημασία της χρήσης παπουτσιών εργασίας με προδιαγραφές ασφαλείας:

•Πάνω από 650 ατυχήματα ετησίως που συμβαίνουν στον εργασιακό χώρο οφείλονται σε πτώσεις και γλιστρήματα και αφορούν στις κυριότερες αιτίες λήψης αναρρωτικής άδειας από τους εργαζόμενους (σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Απασχόλησης των ΗΠΑ).


•Επίσης, μόλις 1 στους 4 τραυματισμένους στα πόδια εν ώρα εργασίας, φορούν υποδήματα προδιαγραφών.

Οι υπόλοιποι 3 δυστυχώς …πλανώνται πλάνην οικτράν σχετικά με την σημασία του να φορούν τέτοια είδη (σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ).


•Ο Αμερικανικός Οργανισμός Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία έχει εκδώσει αυστηρές προδιαγραφές για τα υποδήματα εργασίας και αυστηρές οδηγίες για την τήρηση της χρήσης τους : οι υπάλληλοι πρέπει να φορούν τα κατάλληλα παπούτσια εν ώρα εργασίας διαφορετικά σε ενδεχόμενο έλεγχο οι εργοδότες τους κινδυνεύουν με υψηλά πρόστιμα ή ακόμα και με απώλεια της άδειας λειτουργίας τους.

Στον Καναδά από την άλλη, σχετική έρευνα έδειξε ότι οι τραυματισμοί ποδιών μειώθηκαν κατά 60% μετά την υποχρεωτική εφαρμογή χρήσης υποδημάτων που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.


Τι ισχύει για την Ελλάδα;

Στην χώρα μας έχει εφαρμογή ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016/425 σχετικά με τα μέσα ατομικής προστασίας που επιτάσσει την αναγραφή της ένδειξης CE για τα υποδήματα εργασίας των οποίων η κατασκευή συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές της Ε.Ε.


 Γιατί να επιλέξεις παπούτσια εργασίας με προδιαγραφές ασφαλείας;

 Κατ’ αρχάς για την προστασία που παρέχουν. Όταν μιλάμε για θέματα υγείας και σωματικής ακεραιότητας το ρίσκο είναι μεγάλο και κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύει.


Αν είστε ιδιοκτήτης πχ εργοστασίου ή εργολάβος τεχνικών και κατασκευαστικών έργων το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να έχετε να αντιμετωπίσετε - μαζί με όλες τις άλλες σκοτούρες σας - ατυχήματα που μπορούν να συμβούν στο προσωπικό σας.


Ατυχήματα που κοστίζουν σε χρήμα, φήμη, εργατοώρες, καθυστερήσεις, αποζημιώσεις, πρόστιμα κλπ. Εφαρμόζοντας ένα πρωτόκολλο ασφαλείας που περιλαμβάνει τον κατάλληλο ρουχισμό για τους εργαζόμενους σας, θα σας σώσει από πολλά δεινά και πολλούς μπελάδες.


Συν τις άλλοις, θα αυξήσει την ικανοποίηση των εργαζόμενων σας, το αίσθημα ασφάλειας και κατ’ επέκταση την παραγωγικότητα της επιχείρησης σας.

Από την άλλη, αν εργάζεστε σε εργοτάξιο ή δουλεύετε στην γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου θέλετε πάνω απ’ όλα να αποφύγετε τις κακοτοπιές και τα νοσοκομεία.


Αξίζει λοιπόν να κάνετε μια έρευνα αγοράς και να επενδύσετε στα κατάλληλα παπούτσια εργασίας ανατομικά


Ας δούμε όμως ένα ένα τα οφέλη της χρήσης υποδηματικού εξοπλισμού με προδιαγραφές ασφαλείας.


Οι λειτουργικότητες των παπουτσιών εργασίας που παρέχουν ασφάλεια

Προστασία από πτώση αντικειμένων


Οι εργάτες που κουβαλούν συχνά βαριά αντικείμενα και καλούνται να εργαστούν σε χώρους που υπάρχουν ταυτόχρονα μηχανές, οχήματα και άλλοι εργαζόμενοι, κινδυνεύουν να βλάψουν τα πόδια τους από τυχόν πτώση αντικειμένων που μεταφέρουν οι ίδιοι ή συνάδελφοί τους.


Υποδήματα που φέρουν προστατευτικό κάλυμμα των δαχτύλων από μέταλλο αποτρέπουν αποτελεσματικά τραυματισμούς τέτοιας αιτίας για τα πόδια σας.

Προστασία από τρυπήματα

 
Ο κίνδυνος να πατήσετε ένα καρφί ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο κατά την βάδιση είναι πολύ συχνός στα εργοτάξια, σε μεγάλες αποθήκες κτλ. Παπούτσια με λεπτή σόλα δεν είναι σε καμία περίπτωση κατάλληλα.


Αυτό που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι με χονδρή ενδιάμεση σόλα προστασίας και φτιαγμένο από σκληρό στο εξωτερικό του υλικό για να είστε σίγουροι ότι τα πέλματα σας δεν κινδυνεύουν να καρφωθούν.

Προστασία από κοψίματα


Η ύπαρξη και η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού που είναι αιχμηρός ή μηχανών που έχουν κινούμενα τμήματα όπως πχ αλυσοπρίονα, εγείρει παγίδες για την ακεραιότητα των κάτω άκρων σας.


Σε ξυλουργικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υλοτομίας για παράδειγμα, απαιτείται μεγάλη προσοχή για να μην βρεθούν επικίνδυνα κοντά στα πόδια σας το αλυσοπρίονο που κόβει ή ο τροχός που λειαίνει το ξύλο.


Για να έχετε λοιπόν το κεφάλι σας ήσυχο και τα πόδια σας προστατευμένα, καλό είναι να φοράτε τις ειδικές μπότες εργασίας  που είναι φτιαγμένες από ανθεκτικό στην διάτρηση υλικό, και επιπλέον είναι αδιάβροχες και στηρίζουν καλά τους αστραγάλους σας.

Προστασία από το ηλεκτρικό ρεύμα


Το ηλεκτρικό ρεύμα όσο ωφέλιμο είναι για πληθώρα χρήσεων τόσο επιζήμιο μπορεί να γίνει για σας αν έρθετε σε επαφή απευθείας με αυτό. Μπορεί να γίνει ακόμα και θανατηφόρο.


Οι εργάτες μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με ηλεκτρικό σοκ ή να συγκεντρώνουν στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί δυνητικά και υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να παράγει ακόμα και σπινθήρες στο σώμα τους.


Για αποφυγή τέτοιων περιπτώσεων, παπούτσια εργασίας φτιαγμένα από υλικά που είναι κακοί αγωγοί για το ρεύμα όπως το δέρμα, το λάστιχο ή άλλα τέτοια υλικά είναι τα πλέον κατάλληλα.


Τα αντιστατικά και μονωτικά υποδήματα εμποδίζουν την συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σπινθήρων ενώ αυτά με κακή αγωγιμότητα ηλεκτρισμού σας προστατεύουν αν εργάζεστε σε χώρους με υψηλή τάση ρεύματος, ή πολλά ηλεκτροφόρα καλώδια πχ.

Προστασία από γλιστρήματα, πεσίματα

 
Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος να γλιστρήσετε, να παραπατήσετε, να σκοντάψετε ή να πέσετε είναι πολύ συχνός ειδικά σε χώρους όπως τα εργοτάξια, ή χώροι με πολλά επίπεδα και διάφορες ταυτόχρονες δραστηριότητες.


Τα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν κυμαίνονται από απλά στραμπουλήγματα ή μελανιές, σε σοβαρότερα κατάγματα που μπορούν να σας βγάλουν εκτός εργασίας ακόμα και για μήνες.


Για να μην μπούμε στα χειρότερα όπως οι μόνιμες ζημιές στην υγεία ή την σωματική σας ακεραιότητα.


Τα είδη που έχουν αντιολισθητική σόλα είναι αυτά που χρειάζεστε αν πρέπει να περπατάτε σε υγρές επιφάνειες, σε χώρους με μεγάλη υγρασία, να ανεβοκατεβαίνετε συχνά σκάλες ή να βασίζετε πάνω σε επιφάνειες που γλιστρούν.


Συνήθως πρόκειται για παπούτσια εργασίας ελαφριά.

Ανακούφιση από την ορθοστασία


Το να δουλεύετε 8 ή και παραπάνω ώρες όρθιοι είναι πολύ επιβαρυντικό για τα πόδια σας.


Ειδικά αν στέκεστε πάνω σε σκληρές επιφάνειες όπως είναι οι επιφάνειες από μπετόν και σκυρόδεμα.


Το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα και φορτίζει το κυκλοφορικό σας και το φλεβικό σας σύστημα.


Πιθανά να έχετε παρατηρήσει τα πόδια σας να πρήζονται και τα πέλματα σας να σκληραίνουν και να πονούν.


Οι μύες των ποδιών στρεσάρονται όπως και η μέση, με αποτέλεσμα και η βάρδια σας να μοιάζει ατελείωτη αλλά και να επιβαρύνετε σταδιακά τον σκελετό και την σπονδυλική σας στήλη.


Τα σωστά παπούτσια εργασίας για ορθοστασία, μπορούν να αντιστρέψουν την κατάσταση και να ανακουφίσουν τα πόδια σας. Υποδήματα με μαλακή προστατευτική επένδυση που προσφέρουν στήριξη στο πέλμα και την καμάρα του , σας κάνουν να νιώθετε πιο άνετα, απαλύνουν την καταπόνηση των μυών και σας βοηθούν να διεκπεραιώσετε καλύτερα τα καθήκοντα σας.

Προστασία από εγκαύματα


Κάψιμο δεν προκαλεί μόνο η φωτιά ή η επαφή με εστίες θερμότητας. Κάψιμο προκαλεί επίσης η επαφή με χημικές ουσίες.


Το τσιμέντο πχ μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στο δέρμα αν έρθει σε επαφή με αυτό. Υποδήματα που είναι φτιαγμένα από ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες στην σόλα και το εξωτερικό τους υλικό, μπορούν να σώσουν τα πόδια σας από θερμικά εγκαύματα, αλλά και από πιτσιλιές ρευστών χημικών υλικών, και διάφορα άλλα ατυχήματα από καυστικά υλικά που μπορούν να βλάψουν το δέρμα των πελμάτων σας.

Προστασία από ακραίες καιρικές συνθήκες


Το να δουλεύετε πχ στο χιόνι ή σε χώρους ψυγείων χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορεί να προκαλέσει από υποθερμία στο σώμα σας μέχρι κρυοπαγήματα στα κάτω άκρα σας.


Αν ανήκετε σε αυτήν την επαγγελματική κατηγορία και καλείστε να εκτελείτε τα καθήκοντα σας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για πολλές ώρες, τώρα πρέπει να προστατέψετε τα πόδια σας.


Είναι από τα πιο ευάλωτα μέρη στο σώμα σας όσον αφορά το κρύο.


Επίσης, είναι ευάλωτα σε μια πάθηση που καλείται σύνδρομο Ρέυναρντ και εμφανίζεται ως μια αγγειοσυσπαστική διαταραχή με κυκλοφορική ανωμαλία που κάνει τα δάχτυλα σας να γίνονται άσπρα από το φυσιολογικό ροζ χρώμα.


Υποδήματα φτιαγμένα από θερμομονωτικά υλικά που κρατούν έξω το κρύο και είναι αδιάβροχα, κρατούν ζεστά και στεγνά τα κάτω άκρα σας.


Μην αφήνετε στην τύχη τα πόδια σας

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγετε τραυματισμούς και εργατικά ατυχήματα με επίκεντρο τα πόδια των εργαζόμενων σας, καλό είναι να ως συνεπής εργοδότης να προμηθευτείτε τα κατάλληλα υποδήματα για το προσωπικό σας, αυξάνοντας την προστασία τους και γλιτώνοντας τον εαυτό σας από πολλά παρατράγουδα που θα σας κοστίσουν σε χρήμα και φήμη.

Το ίδιο ισχύει αν οι ίδιοι εργάζεστε στον κατασκευαστικό κλάδο ή σε εργοστάσιο με υψηλό βαθμό έκθεσης σε τραυματισμούς. Θέλετε να φοράτε τα κατάλληλα υποδήματα που θα προστατεύουν την σωματική ακεραιότητα των πελμάτων σας και θα μειώνουν το άγχος ενός ενδεχόμενου ατυχήματος.

Αυτό που μένει λοιπόν γνωρίζοντας πλέον όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το θέμα αυτό, είναι να επιλέξετε τον κατάλληλο προμηθευτή παπουτσιών εργασίας στην Θεσσαλονίκη που θα σας προτείνει μόνο εκείνα που συμμορφώνονται πλήρως με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας. 

About the author 

admin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>