Τί είναι τα ανατομικά παπούτσια για ορθοστασία και γιατί τα χρειάζεσαι

Τί είναι τα ανατομικά παπούτσια για ορθοστασία και γιατί τα χρειάζεσαι

Τα ανατομικά παπούτσια για ορθοστασία είναι μια ειδική κατηγορία υποδημάτων που προορίζεται για ανθρώπους που εργάζονται πολλές ώρες όρθιοι.

Η κατασκευή τους είναι τέτοια που ανακουφίζει τα κάτω άκρα από την πίεση που τους ασκεί η πολύωρη όρθια στάση και προλαβαίνει με τον τρόπο αυτό διάφορα προβλήματα όπως το πρήξιμο, το μούδιασμα και η αίσθηση καψίματος των ποδιών, οι πόνοι στην μέση και την σπονδυλική, η εμφάνιση φλεβίτιδας κ.α.

Αν λοιπόν ανήκεις στην επαγγελματική κατηγορία ατόμων που δουλεύουν 8 και πλέον ώρες όρθιοι όπως οι γιατροί, οι νοσοκόμες, οι σερβιτόροι, οι κομμωτές, οι πωλητές, οι δάσκαλοι κλπ, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα.

Εδώ θα μάθεις τα πάντα γύρω από τα ανατομικά υποδήματα ορθοστασίας και τα οφέλη που σου προσφέρουν.

Οπότε, συνέχισε το διάβασμα!

Τί είναι τα ανατομικά παπούτσια για ορθοστασία;

Όπως είπαμε πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένα υποδήματα με σκοπό να προστατεύουν τα κάτω άκρα από τις συνέπειες της πολύωρης ορθοστασίας.

Το ανθρώπινο πέλμα είναι από την φύση του κατασκευασμένο αφενός για να μας βοηθάει να στεκόμαστε, να στηρίζουμε το βάρος μας και να περπατάμε και αφετέρου για να απορροφά τους κραδασμούς από το βάδισμα έτσι ώστε αυτοί να μην μεταφέρονται έντονοι στο υπόλοιπο σώμα και να καταπονούν τις αρθρώσεις.


Όταν όμως η καθημερινότητα απαιτεί πολύωρη εργασία “στο …όρθιο” τότε τα ποδαράκια σου χρειάζονται ένα ..χέρι βοηθείας για να γλιτώσουν από την στήριξη του σωματικού βάρους και την αντίσταση που προκαλεί η επαφή με το έδαφος.

Και εκεί έρχονται τα ανατομικά υποδήματα ορθοστασίας για να δώσουν την λύση.

Τα παπούτσια αυτά είναι κατασκευασμένα συνήθως από μαλακό, φυσικό δέρμα που αφήνει το πόδι να αναπνέει και σόλα που έχει μεγάλη ελαστικότητα για να προσαρμόζεται άριστα στο σχήμα των πελμάτων χωρίς να τα πιέζει.

Είναι επίσης ελαφριά και με πάτο ειδικά σχεδιασμένο για να απορροφά τους κραδασμούς και την πίεση που προκαλεί η ορθοστασία στα πόδια κατανέμοντας ομοιόμορφα και αρμονικά το βάρος στα κάτω άκρα.

Ποιές κατηγορίες ανατομικών υποδημάτων ορθοστασίας υπάρχουν;

Βασικά η επαγγελματική υπόδηση για πολύωρη ορθοστασία περιλαμβάνει τρεις (3) βασικές κατηγορίες ανάλογα με το πρόβλημα που τυχόν υπάρχει ή αυτό που θέλεις να αποφύγεις.

Έτσι έχουμε:

Τα καθημερινής χρήσης,

που απευθύνονται σε όσους θέλουν να μην κουράζουν πολύ τα πόδια τους από την πολύωρη στάση και το περπάτημα

Τα παπούτσια για διαβητικούς

τα οποία προστατεύουν επιπλέον και από την δημιουργία ελκών και υπαισθησίας (μειωμένη δηλαδή ευαισθησία στα ερεθίσματα), φαινόμενα που παρουσιάζονται συχνά στα κάτω άκρα των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη

Τα αρθριτικού τύπου,

που απευθύνονται σε άτομα με παραμορφώσεις στα κάτω άκρα και τις αρθρώσεις τους και προσφέρουν επιπλέον ανακούφιση από τον πόνο.

Βέβαια ως ανατομικά θεωρούνται επίσης και τα αθλητικά παπούτσια (π.χ. sneakers, τρεξίματος, leisure walk) αλλά και κάποιες ειδικά σχεδιασμένες παντόφλες (σαμπώ). Ω ναι!

Και όμως υπάρχουν παντόφλες που μπορούν να θεωρηθούν ότι ανήκουν στην επαγγελματική υπόδηση!

Τα αθλητικά κομμάτια λόγω του ότι έχουν χονδρή αλλά μαλακή σόλα ή σόλα που περιέχει αφρό, είναι πολύ άνετα και ελαφριά.

Το εύκαμπτο και ελαστικό υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο πάτος και η σόλα τους αγκαλιάζει απαλά τα πόδια σου και σου προσφέρουν άνεση για πολλές ώρες.

Ειδικά αν το εξωτερικό του παπουτσιού είναι επενδυμένο από διχτυωτό ύφασμα ή δέρμα καλής ποιότητας τότε επιτρέπει επιπλέον στα κάτω άκρα σου να αναπνέουν περιορίζοντας έτσι την εφίδρωση.

Είναι μια επιλογή αν το dress code της δουλειάς σου το επιτρέπει.

Τα σαμπώ από την άλλη, είναι μια άλλη ειδική κατηγορία ανατομικής υπόδησης.

Συνήθως τα φορούν νοσηλευτές, μάγειροι, καθαριστές κλπ.

Σίγουρα το έχεις παρατηρήσει. Το ατού τους είναι ότι είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά (ή κάποιες φορές από ελαστικό αντιαλλεργικό και υψηλής ποιότητας), και το άνοιγμα τους προσφέρει εξαιρετικό αερισμό.

Η δε εύκαμπτη και μαλακή εσωτερική τους επένδυση παρέχει άνεση και κρατά καλά τα πόδια σου. 

Ποιοί χρειάζονται ανατομική επαγγελματική υπόδηση;

Για του λόγου του αληθές, το ιδανικό θα ήταν όλοι να φοράμε τέτοια παπούτσια γιατί τα πόδια μας θα μας ευγνωμονούσαν.

Ωστόσο, όπως είπαμε τα μοντέλα αυτά προορίζονται κυρίως για επαγγελματίες που δουλεύουν πολλές ώρες όρθιοι ή για άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή αρθρίτιδες και χρησιμοποιούν αρκετά τα πόδια τους.

Εξίσου όμως ευεργετικά μπορούν να είναι επίσης για:

τις εγκύους

τους ηλικιωμένους

τα άτομα με πρόσφατους τραυματισμούς των κάτω άκρων

Ποιά είναι τα οφέλη των ανατομικών υποδημάτων;

Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι η μέγιστη απορρόφηση των κραδασμών και η ισορροπημένη κατανομή της πίεσης που ασκείται στα πέλματα από την ορθοστασία.

Ο σχεδιασμός και τα υλικά κατασκευής προστατεύουν τις αρθρώσεις των κάτω άκρων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την σωστή στάση του σώματος και προφυλάσσουν την μέση αλλά ακόμα και τον αυχένα από πόνους.

Συνοψίζοντας λοιπόν τα πλεονεκτήματα της ανατομικής επαγγελματικής υπόδησης μπορούμε να πούμε ότι αυτά παρέχουν τα εξής οφέλη:

Μεγαλύτερη και καλύτερη απορρόφηση κραδασμών κατά την στάση και το βάδισμα

Μείωση επιβάρυνσης και πόνων στην σπονδυλική μέση και κυρίως τα γόνατα, το μετατάρσιο, την μέση και τον αυχένα

Βελτίωση και διατήρηση της σωστής στάσης του σώματος κατά το βάδισμα και την ορθοστασία

Εξισορρόπηση έως και εξουδετέρωση των δυνάμεων που ασκούνται και επιβαρύνουν το σώμα κατά την όρθια στάση και το περπάτημα

Μείωση της τριβής των πελμάτων - που δημιουργεί κοκκινίλες, φουσκάλες και κάλους

Μείωση της μυϊκής κούρασης (επίσης ούτε οι τένοντες κουράζονται το ίδιο σε σχέση με τα απλά παπούτσια)

Ελαχιστοποίηση των τραυματισμών των κάτω άκρων και ειδικότερα όσων οφείλονται στην πίεση που ασκείται στον αχίλλειο τένοντα

Πρόληψη τυχόν προβλημάτων στο μέλλον (όπως εμφάνιση φλεβίτιδας, παθήσεων στις αρθρώσεις, δημιουργίας σκληρύνσεων κλπ)

Διευκόλυνση στην εκτέλεση των δραστηριοτήτων της καθημερινότητας γενικά.

Βέβαια αξίζει να πούμε ότι τα ανατομικά υποδήματα δεν θεραπεύουν υποκείμενες παθολογίες των κάτω άκρων.

Το βασικό τους πλεονέκτημα έγκειται στο γεγονός ότι “ελέγχουν” τα πέλματα σου με τρόπο που να αποφεύγονται λανθασμένες κινήσεις όπως οι υπτιασμοί (όταν δηλαδή η φτέρνα στρέφεται προς τα έξω) και οι πρηνισμοί (όταν αντίθετα η φτέρνα στρέφεται προς το εσωτερικό του ποδιού) κρατώντας τα πόδια στην σωστή θέση κατά το περπάτημα.

Έτσι προλαμβάνουν τα “κακώς κείμενα” των κάτω άκρων και δεν επιδεινώνουν προβλήματα που ήδη υπάρχουν.

Ποιά σημάδια μαρτυρούν την ανάγκη για επαγγελματική υπόδηση;

Η γενική αρχή είναι ότι αν κάνεις επάγγελμα με πολύωρη ορθοστασία τότε καλό είναι να φοράς τον συγκεκριμένο τύπο παπουτσιών. Αν όμως δεν έχεις κάνει ακόμα την κίνηση, σου έχουμε μια λίστα με τα βασικότερα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίζουν τα κάτω άκρα σου και τα οποία πρέπει να σε θορυβήσουν και να σε στείλουν γρήγορα για ψώνια:

μηρμηγκιάσματα στα πέλματα

μούδιασμα

πρήξιμο των ποδιών

τενοντίτιδα

κατάγματα κόπωσης

οσφυαλγία που δεν περνάει

πόνος στα γόνατα

πόνος στους αστραγάλους

Αν νιώθεις κάτι από τα παραπάνω τότε είναι σημάδι ότι η συμβατική υπόδηση δεν σε καλύπτει και πρέπει να στραφείς γρήγορα στην επαγγελματική - ανατομική. Τρεχάτε ποδαράκια μου με λίγα λόγια…

Και φυσικά, ένας λόγος παραπάνω αν υποφέρεις από σακχαρώδη διαβήτη ή αρθρίτιδα. Εκεί ούτε λόγος για καθυστέρηση!

Τακούνια και ανατομικά παπούτσια για ορθοστασία: Γίνεται;

Και όμως ναι.

Αν είσαι γυναίκα και διαβάζεις αυτό το άρθρο και η δουλειά σου απαιτεί από την μια πολύωρη ορθοστασία αλλά από την άλλη ταυτόχρονα κομψότητα δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς.

Στην αγορά θα βρεις πολλά μοντέλα επαγγελματικής ανατομικής υπόδησης με τακούνι, τα οποία συνδυάζουν και άνεση και χάρη.

Σε αντίθεση με ό,τι έχει επικρατήσει να θεωρεί ο πολύς ο κόσμος, το τακούνι λίγων εκατοστών συνδράμει στην άνεση και την σωστή στάση του σώματος γιατί υποστηρίζει την μέση.

Ως γυναίκα λοιπόν μπορείς να επιλέξεις ένα ζευγάρι με τακούνια που δεν θα ξεπερνούν όμως τα πέντε (5) εκατοστά.

Αν πάλι θέλεις κάτι ψηλότερο, τότε πάλι υπάρχει λύση απλά το τακούνι στην περίπτωση αυτή θα είναι χονδρό. Λεπτό τακούνι και ανατομικές ιδιότητες δεν πάνε μαζί και μάλλον αντιλαμβάνεσαι το γιατί: το λεπτό και ψηλό τακούνι κουράζει πολύ, πιέζει το πόδι και φυσικά επιβαρύνει μετά από λίγη ώρα όλη την σπονδυλική στήλη.

Ορθωτικοί πάτοι στα μέτρα σου: η εναλλακτική λύση

Πιθανά να έχεις ακούσει για τους εξατομικευμένους ορθωτικούς πάτους, μια ειδική κατηγορία πάτων ικανή να μετατρέψει ένα ζευγάρι απλών καθημερινών παπουτσιών σε ανατομικά.

Πρόκειται για μια εναλλακτική ανατομική λύση για τα πόδια σου.

Οι πάτοι αυτοί είναι συμβατοί με όλα τα παπούτσια που έχουν αποσπώμενο πάτο και κατασκευάζονται από καινοτόμα υλικά με διαφορετικές πυκνότητες για να προσφέρουν υψηλό ανατομικό αποτέλεσμα.

Έχουν ελάχιστο βάρος, μεγάλη ευελιξία, καθαρίζονται εύκολα και είναι πολύ ανθεκτικοί.

Το μεγάλο τους ατού είναι ότι φτιάχνονται ακριβώς στα μέτρα σου, με ακρίβεια χιλιοστού - γι αυτό άλλωστε λέγονται και εξατομικευμένοι - και έτσι εξασφαλίζεις ότι θα αγκαλιάζουν αρμονικά τα πέλματα σου παρέχοντας τους όλες τις ανατομικές τους ιδιότητες.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός και η κατασκευή τους απαιτεί να κάνεις προηγουμένως μια ειδική εξέταση που λέγεται πελματογράφημα.

Μια επίσκεψη στον ορθοπεδικό σου ή σε ένα εξειδικευμένο Κέντρο Ποδιού θα επιτρέψει στους ειδικούς να δουν στον πελματογράφο τις ιδιαιτερότητες των ποδιών σου και τις ανάγκες τους για ανατομική προστασία. 

Οθρωτικοί πάτοι ή ανατομικά υποδήματα;

Αν είσαι στο δίλημμα του τί να επιλέξεις από τα δυο εμείς σου προτείνουμε και τα δύο.

Ένα ζευγάρι παπούτσια - κατ’ ελάχιστον - για την εργασία σου και ένα ζευγάρι ορθωτικών πάτων για να καλύπτεις τις ώρες που θα φοράς συμβατικά παπούτσια μεν αλλά θα είσαι “στο πόδι”, όπως πχ για μια έξοδο για ποτό στο μπαρ, μια βόλτα σε ένα μουσείο ή μια συναυλία.

Extra tips για μια επιτυχημένη αγορά

Και αφού έχεις πάρει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γύρω από την ανατομική επαγγελματική υπόδηση, σου έχουμε και κάποια extra tips για να επιλέξεις το κατάλληλο ζευγάρι για εσένα αλλά και να το χαίρεσαι για πολύ καιρό.

Πριν βγεις λοιπόν στην αγορά έχε στον νου σου τα εξής:

Προτίμησε σκούρο χρώμα

Μιας και θα φοράς τα παπούτσια αυτά πολλές ώρες καθημερινά, καλό είναι να διαλέξεις ένα σκούρο χρώμα που αντέχει στην βρομιά.

Διάλεξε το σωστό νούμερο

Εννοείται πως δεν θέλεις επουδενί να σε χτυπάνε τα παπούτσια όσο ανατομικά και να είναι.

Να ξέρεις ότι η καλύτερη ώρα για να τα προβάρεις είναι το πρωί - που τα πόδια είναι ακόμα ξεκούραστα από τον ύπνο - και όχι το απόγευμα που έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί και το πιθανότερο είναι να είναι πρησμένα.

Λάβε επίσης υπ’ όψιν σου αν θα τα φοράς με χονδρή κάλτσα (πχ αν ψάχνεις για αθλητικά ή μποτίνια). Γιατί η χονδρή κάλτσα μπορεί να απαιτεί μισό νούμερο μεγαλύτερο στο παπούτσι για άνεση.

Αγόρασε ένα δεύτερο (ή και τρίτο) ζευγάρι

Ιδανικά, καλό είναι να αγοράσεις και ένα δεύτερο ζευγάρι για να φοράς τα ανατομικά σου παπούτσια ορθοστασίας εναλλάξ.

Έτσι θα τους επιτρέπεις να αερίζονται τακτικά και να επαναφέρουν το σχήμα τους στο εσωτερικό τους.

Φρόντιζε τα

Η σωστή περιποίηση θα σε βοηθήσει να τα διατηρήσεις για πολύ περισσότερο καιρό.

Αν είναι δέρμα φρόντισε να τα βάφεις τακτικά με ένα καλό βερνίκι παπουτσιών ενώ αν είναι από ύφασμα ή άλλο υλικό να τα πλένεις τακτικά ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Διακόσμησε τα

Αν θέλεις να σπάσεις την μονοτονία μπορείς να αφήσεις την φαντασία σου να δουλέψει και να προσθέσεις διακοσμητικές πινελιές στα ανατομικά παπούτσια ορθοστασίας σου.

Μπορείς πχ να αλλάζεις τα κορδόνια τους σε διάφορα χρώματα ή να βάλεις κάποιο διακοσμητικό (στα γυναικεία μοντέλα) όπως πχ έναν φιόγκο. Έτσι θα ανανεώσεις το στυλ τους και μαζί με αυτό και την διάθεση σου.

Φτιάξε ένα ζευγάρι εξατομικευμένων ορθωτικών πάτων

Θα σου φανούν πολύ χρήσιμοι.

Εύκολοι στην μεταφορά και την τοποθέτηση μπορούν όπως είπαμε να μεταμορφώσουν στο λεπτό ένα συμβατικό ζευγάρι υποδημάτων σε ανατομικό.

Γιατί λοιπόν να μην έχεις στην ντουλάπα σου και ένα ζευγάρι από τους σωτήριους αυτούς πάτους; Μπορούν άνετα να αντικαταστήσουν την επαγγελματική υπόδηση σε περίπτωση ανάγκης ή να σε διευκολύνουν πολύ σε ένα ταξίδι.

Η ανατομία ενός …υποδήματος

Πλέον γνωρίσεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις γύρω από την ανατομική επαγγελματική υπόδηση και τα οφέλη που προσφέρει στα πόδια σου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς και να απευθυνθείς σε καταστήματα που πουλάνε πιστοποιημένα ανατομικά παπούτσια για ορθοστασία αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι θα φοράς στα πολύτιμα ποδαράκια σου κομμάτια καλής ποιότητας.

Είναι κρίμα να αφήσεις τις πολλές ώρες που εργάζεσαι όρθιος να βλάψουν τα κάτω άκρα σου, από την στιγμή που υπάρχει λύση και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Και …πίστεψε μας τα πόδια σου θα σε ευγνωμονούν.

Και φυσικά θα χαίρουν άκρας υγείας!

About the author 

admin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>