Μάθε πότε πρέπει να αλλάξεις τα μποτάκια εργασίας σου

Τι είναι τα ρούχα εργασίας και γιατί να τα επιλέξετε;

6 Απριλίου, 2023 in Ρούχα Εργασίας

Τα ρούχα εργασίας είναι μια ειδική ενδυμασία που φοράς όταν δουλεύεις σε έναν χώρο με αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας και κινδύνους.

Υπάρχουν διάφορα επαγγέλματα που λόγω της φύσης των καθηκόντων τους απαιτούν ειδικά ρούχα τα οποία λόγω του σχεδιασμού και των υλικών κατασκευής τους παρέχουν δυο βασικά πράγματα: μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση για τον εκάστοτε εργαζόμενο. 

Στο άρθρο αυτό θα μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε γύρω από τα ενδύματα εργασίας και γιατί πρέπει να τα επιλέξετε αν θέλετε να νιώθετε περισσότερο ασφαλείς στην δουλειά σας αλλά και για να την εκτελείτε πιο άνετα.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Τί είναι τα ρούχα εργασίας;

Ο ρουχισμός εργασίας αποτελεί έναν ειδικό ρουχισμό κατάλληλο για την ασφαλέστερη και πιο άνετη εκτέλεση μιας γενικά πιο απαιτητικής δουλειάς.

Αυτό το είδος ρουχισμού το συναντάς συχνότερα σε επαγγελματικούς χώρους με αυξημένη επικινδυνότητα όπως για παράδειγμα στον κατασκευαστικό κλάδο, στην βιομηχανία, στην ιατρική, την έρευνα, ή γενικά σε επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τον χειρισμό μηχανημάτων, εξοπλισμού, χημικών, φαρμάκων κτλ. 

Αυτό που διακρίνει τα ρούχα αυτά από τα καθημερινά σου ρούχα έγκειται στα υλικά κατασκευής τους, τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αλλά και τις ενδείξεις που φέρουν.

Ένα ρούχο που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία μπορεί για παράδειγμα να είναι αδιάβροχο, αντιστατικό, βραδύκαυστο, να έχει θήκες και τσέπες για εργαλεία, ενίσχυση στο στήθος ή τα γόνατα, μεγάλα και σκληρά φερμουάρ, τμήματα που φωσφορίζουν κλπ.

Ανάλογα λοιπόν με τον εκάστοτε χώρο εργασίας υπάρχουν και ειδικά ρούχα εργασίας προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες συνθήκες της δουλειάς. Δεν θα πήγαινες ποτέ στο γυμναστήριο με το κουστούμι σου σωστά; Οπότε γιατί να πας στην δουλειά σου με τα καθημερινά σου ρούχα;

Ποιές είναι οι κατηγορίες των ενδυμάτων εργασίας;

Κατ’ αρχάς ας δούμε τις συχνότερες κατηγορίες ενδυμάτων εργασίας. Πρώτες και κύριες έρχονται οι φόρμες εργασίας και αυτές μπορεί να είναι ολόσωμες ή με τιράντες.

Ολόσωμες φόρμες εργασίας

Οιολόσωμες φόρμεςεργασίαςκαλύπτουν όλο το σώμα σου (για αυτό άλλωστε λέγονται και ολόσωμες) και προορίζονται για επαγγέλματα που χρειάζονται πλήρη προστασία λόγω της υψηλής επικινδυνότητάς τους όπως πχ πυροσβέστες, μηχανικοί σε συγκεκριμένους χώρους, εργάτες εργοστασίων κλπ.

Οι φόρμες αυτές, μπορεί να είναι βραδύκαυστες, αδιάβροχες, να έχουν επένδυση ισοθερμική και θερμομόνωσης, αντιστατική, και να είναι περισσότερο ενισχυμένες σε κάποια σημεία.

Σε κάθε περίπτωση διάλεξε μια ολόσωμη φόρμα εργασίας με κριτήριο την καταλληλότητά της για την δουλειά σου και το πόσο άνετη είναι γιατί θα την φοράς σε όλο το ωράριό σου.

Φόρμες με τιράντες

Οιφόρμες με τιράντες από την άλλη, αφήνουν ένα μέρος του πάνω σώματός σου ακάλυπτο.

Προορίζονται για επαγγέλματα με πολύ μικρότερο βαθμό κινδύνου και διευκολύνουν την κίνηση των άνω άκρων. Θα τις δεις συχνά σε ελαιοχρωματιστές, ξυλουργούς, υδραυλικούς, και τεχνίτες γενικά. 

Οι φόρμες αυτές μπορεί επίσης να έχουν σημεία με ειδική ενίσχυση ή ανακλαστικά σχέδια ενώ φέρουν πολλές τσέπες και θήκες για την μεταφορά εργαλείων και την διευκόλυνση στην χρήση τους. 

Επομένως διάλεξε αυτή που σε βολεύει για την εργασία σου και σου επιτρέπει την μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων.

Παντελόνια εργασίας

Για κάποιες δουλειές δεν είναι απαραίτητη η φόρμα αλλά αρκεί ένα παντελόνι εργασίας το οποίο μπορεί εξίσου να σου παρέχει ένα βαθμό ασφάλειας.

Όπως όμως και οι φόρμες, μπορούν εξίσου να είναι κατασκευασμένα από υλικά αδιάβροχα ή ανθεκτικά στο νερό και τους υγρούς λεκέδες, ή που μπορούν γρήγορα και εύκολα να στεγνώσουν.

Από υλικά αντιστατικά, βραδύκαυστα κλπ, και φυσικά να είναι πιο ανθεκτικά από τα απλά καθημερινά παντελόνια για να αντέχουν στην χρήση και να μην φθείρονται εύκολα.

Επίσης, διαθέτουν ειδικές τσέπες, σε σχήμα L για να κρατούν ευκολότερα τα εργαλεία της δουλειάς σου και που έχουν ειδική ενίσχυση για να μην σκίζονται από το βάρος και το πολύ “βάλε-βγάλε”.

Έχουν ακόμη θήκες και ειδικές θηλιές για την εύκολη μεταφορά εργαλείων αλλά και φερμουάρ αντοχής, με πιο ανθεκτική γλωττίδα που δεν θα σπάσει μετά από μερικούς μήνες καθημερινής χρήσης.

Οι ραφές των παντελονιών εργασίας είναι διπλής και τριπλής ραφής για να κρατούν το ύφασμα καλύτερα (σε σχέση με τα απλά παντελόνια που συνήθως έχουν μια ενιαία ραφή), μεταλλικά στοιχεία ενισχυτικά των ραφών ή ανακλαστικές ταινίες ενώ μπορεί σε κάποια σημεία να έχουν ειδική ενίσχυση όπως επιγονατίδες για να διευκολύνουν το γονάτισμα. 

Τα παντελόνια εργασίας βγαίνουν σε διάφορες εφαρμογές και υφάσματα χειμωνιάτικα (πιο βαριά δηλαδή) ή καλοκαιρινά (με μικρότερη πυκνότητα ύφανσης).

Μπορεί να είναι φαρδιά και έτσι να διευκολύνουν περισσότερο την κίνηση, εφαρμοστά, ή να σφίγγουν στο πατζάκι με λάστιχο. 

Σε κάθε περίπτωση δοκίμασέ το πριν το αγοράσεις κάνοντας τις κινήσεις που κάνεις στην δουλειά σου για να είσαι σίγουρος ότι θα είσαι άνετος.

Και αν σου φαίνεται πιο ακριβό από ένα απλό τζην ή άλλου τύπου στρατιωτικό παντελόνι - η αλήθεια είναι ότι κοστίζει περισσότερο! - σκέψου ότι αντέχει έως και πέντε (5) φορές πιο πολύ από ένα απλό καθημερινό παντελόνι.

Πράγμα που σημαίνει ότι θα το έχεις στην ντουλάπα σου για πολύ καιρό και είναι σίγουρο ότι θα τα βγάλει τα λεφτά του.

Γιατί παντελόνι εργασίας και όχι τζην;

Μπορεί να αναρωτιέσαι για ποιό λόγο να μπεις στην διαδικασία να αγοράσεις ένα παντελόνι εργασίας ενώ μπορεί κάλλιστα να σε βολέψει το τζην σου. Όμως δεν είναι το ίδιο και θα μάθεις ευθύς αμέσως το γιατί.

Είναι αλήθεια ότι το τζην ως ύφασμα όταν ανακαλύφθηκε προοριζόταν για εργασία λόγω της ανθεκτικότητάς του. 

Με τον καιρό όμως τα πράγματα άλλαξαν και πλέον το τζην είναι συνυφασμένο περισσότερο με την βόλτα και την αναψυχή παρά με την εργασία (τουλάχιστον την βαριά).

Βέβαια υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις (όπως ο ρυθμιστής CAT για τα τζην) όπου τα παντελόνια αυτά είναι φτιαγμένα από παχύτερο denim πανί και με φαρδύτερο παντζάκι για να φοριούνται με άνεση πάνω από μπότες και μποτάκια χωρίς να τεντώνουν.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των τζην παραμένει για να εξυπηρετεί την καθημερινότητα. Τ

α παντελόνια εργασίας είναι κατασκευασμένα από πιο ανθεκτικό υλικό, με διπλή και τριπλή ύφανση για να αντέχουν την φθορά και την πολύωρη χρήση χωρίς όμως να στερούνται άνεσης.

Πανωφόρια και γιλέκα

Ο ρουχισμός εργασίας περιλαμβάνει επίσης πανωφόρια και γιλέκα που προστατεύουν από τις καιρικές συνθήκες ή άλλους κινδύνους.

Ταπανοφώρια και τα μπουφάν είναι κατάλληλα για εργασία σε εξωτερικούς χώρους όπου η έκθεση στις αλλαγές του καιρού (πχ στην βροχή, το χιόνι, τους ισχυρούς ανέμους κτλ) είναι μεγάλη, ή σε χώρους ψύξης όπως πχ μεγάλοι ψυκτικοί αποθηκευτικοί χώροι.

Ταγιλέκαμπορούν επίσης ως ένα βαθμό να προφυλάξουν από τις καιρικές συνθήκες.

Συνήθως όμως κυκλοφορούν σε έντονο φλούο χρώμα ή έχουν πάνω τους ανακλαστικά μέρη και σχέδια με κύριο σκοπό όταν τα φοράς να είσαι ευδιάκριτος από απόσταση για λόγους ασφαλείας.

Τα ρούχα αυτά (μπουφάν και γιλέκα) θα τα βρεις σε εργαζομένους σε αεροδρόμια, λιμάνια, κούριερ, ντελιβεράδες, εργάτες επισκευών σε δρόμους κλπ.

Ποιά αξεσουάρ συμπληρώνουν τα ενδύματα εργασίας;

Το να φοράς τον κατάλληλο ρουχισμό εργασίας είναι το ένα βασικό.

Ωστόσο, μπορεί να μην είναι αρκετό και να χρειάζεσαι επιπλέον και ειδικά αξεσουάρ. Ας δούμε ποια μπορεί να είναι αυτά:

Γάντια εργασίας

Τα γάντια εργασίας ίσως είναι το πιο συχνό αξεσουάρ που συμπληρώνει τον ρουχισμό εργασίας. 

Και αυτό γιατί προστατεύουν τα χέρια σου από διάφορους κινδύνους όπως τραυματισμοί, κοψίματα, εγκαύματα, τσιμπήματα από έντομα, μολύνσεις ή τυχόν αλλεργιογόνους παράγοντες.

Ανάλογα με το είδος του κινδύνου που θέλεις να αποφύγεις θα εξαρτηθεί και το είδος των γαντιών που χρειάζεσαι.

Αν για παράδειγμα εργάζεσαι σε ψυκτικούς χώρους πρέπει να φοράς θερμομωνοτικά γάντια, ενώ αν χειρίζεσαι κομπρεσέρ χρειάζεσαι γάντια που απορροφούν τους κραδασμούς και ίσως φθάνουν και μέχρι τον αγκώνα. Δεν υπάρχει μια λύση για όλα.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις σε κάθε περίπτωση είναι να επιλέξεις το σωστό νούμερο και να νιώθεις άνετα τα γάντια στα χέρια σου για να μπορείς να χειρίζεσαι με ασφάλεια τον εξοπλισμό και εργαλεία που απαιτεί η δουλειά σου.

Γυαλιά προστασίας

Τα γυαλιά προστασίας είναι ένα ακόμη απαραίτητο αξεσουάρ εργασίας. Τα μάτια είναι το πολυτιμότερο όργανο του οργανισμού και γι’ αυτό χρειάζονται έξτρα προστασία. Και τα γυαλιά προσφέρουν αυτήν την ασπίδα.

Πάλι όμως το είδος τους εξαρτάται από την φύση της δουλειάς σου.

Άλλα γυαλιά χρειάζεται ο ηλεκτροσυγκολλητής, άλλα ο ερευνητής στο εργαστήριο και άλλα ο ξυλουργός.

Τα γυαλιά προστατεύουν τα μάτια από σωματίδια που μπορεί να πεταχτούν κατά την διάρκεια μιας εργασίας όπως πχ ρινίσματα υλικών, από αέρια χημικών αντιδράσεων, καπνό, σκόνη, ακτινοβολία κλπ.

Φρόντισε όμως να προσέξεις να εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπό σου χωρίς όμως να σε πιέζουν και να διαθέτουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις κάθε φορά.

Μάσκες προστασίας

Από τις απλές μάσκες που προστατεύουν από τον κορωνοϊό και άλλες πανδημίες μέχρι τις πιο σύνθετες και ειδικού σκοπού όπως οι αντισφυξιογόνες, οι μάσκες προστασίας σε κρατούν ασφαλή και υγιή από μικρόβια και ιούς, καπνό, καυστικά αέρια κλπ.

Αν η εργασία σου λοιπόν το απαιτεί μην παραλείπεις ποτέ την μάσκα σου για να προστατεύεις όχι μόνο τον εαυτό σου αλλά και τους γύρω σου.

Κράνος εργασίας

Το κράνος από την άλλη, προστατεύει το κεφάλι σου σε περίπτωση πτώσης ή σε περίπτωση πτώσης ...επάνω του βαριών, αιχμηρών ή καυτών αντικειμένων. Αν εργάζεσαι σε ύψος, σε σκαλωσιές ή σε χώρους με πολλά επίπεδα ή σκάλες είναι απαραίτητο για την προστασία σου. 

Το ίδιο ισχύει αν δουλεύεις σε περιβάλλον με εξοπλισμό και μηχανήματα αιχμηρά, κοντά σε εστίες πυρός ή αν μεταφέρεις βαριά αντικείμενα.

Σε κάθε περίπτωση μην παίζεις με το κεφάλι σου και φρόντισε να διαλέξεις ένα κράνος στα μέτρα σου για να αποφύγεις τις κακοτοπιές και την κακιά την ώρα.

Υποδήματα εργασίας

Και φθάνουμε στα κάτω άκρα σου και στα παπούτσια εργασίας.

Συμπληρώνουν τον ρουχισμό εργασίας και προστατεύουν τα πόδια σου από τραυματισμούς.

Η φύση της εργασίας σου είναι αυτή που θα καθορίσει και το είδος των παπουτσιών εργασίας.

Από τα απλά ανατομικά που χρειάζεσαι αν η εργασία σου απαιτεί πολλές ώρες ορθοστασίας μέχρι τα περισσότερο ενισχυμένα που έχουν επένδυση αδιάβροχη, θερμαντική, αντιστατική, αντιολισθηρή, ανακλαστικά σχέδια, ή που αντιστέκονται στην φωτιά και τα τρυπήματα (πχ έχουν μεταλλική επένδυση στα δάχτυλα).

Στην αγορά υπάρχουν πολλά μοντέλα, φτιαγμένα από διάφορα υλικά αντοχής και σε πολλά σχέδια (όπως αθλητικού τύπου, μποτάκια, μπότες κτλ) και σίγουρα θα βρεις αυτό που ταιριάζει στο επάγγελμά σου. Δοκίμασέ τα όμως πριν για να εξασφαλίσεις ότι δεν θα σε χτυπάνε ούτε θα σε πιέζουν εν ώρα εργασίας.

Extratips για την ασφάλειά σας στον χώρο εργασίας σας

Σίγουρα κάθε επάγγελμα έχει τους δικούς του κανόνες ασφαλείας τους οποίους και πρέπει να ακολουθεί πιστά ο κάθε εργαζόμενος.

Ωστόσο, εμείς εδώ σου δίνουμε κάποια γενικά tips που μπορείς να λάβεις υπ’ όψιν σου για να κάνεις την δουλειά σου με την μέγιστη ασφάλεια.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Να φοράς πάντα τον απαραίτητο εξοπλισμό

Αν η δουλειά σου απαιτεί να φοράς κράνος, γυαλιά, γάντια, αντανακλαστικά γιλέκα κλπ, μην παραλείπεις ποτέ την χρήση τους.

Όλα τα προστατευτικά αξεσουάρ υπάρχουν με σκοπό την αποφυγή και την μείωση τραυματισμών και τυχόν εργατικών ατυχημάτων.

Μην αγνοείς λοιπόν τους κανόνες ασφαλείας και μην παίζεις με την υγεία σου.

Μην επεμβαίνεις σε εξοπλισμό που δεν λειτουργεί

Αν κατά την διάρκεια της εργασίας σου διαπιστώσεις ότι ο εξοπλισμός που χειρίζεσαι δεν λειτουργεί καλά, τότε καλύτερα να σταματήσεις να τον χρησιμοποιείς και να το αναφέρεις στον υπεύθυνο.

Καλύτερα να αφήσεις τους πειραματισμούς και τις αυτοσχέδιες επιδιορθώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη βλάβη του μηχανήματος ή σε τραυματισμό σου.

Να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία

Να χρησιμοποιείς πάντα τα εργαλεία που προορίζονται για την κάθε εργασία και όχι αυτό που πιθανά να σε βολεύει ή να βρίσκεται κοντά σου αλλά και να τα ελέγχεις πριν τα χρησιμοποιήσεις για να βεβαιωθείς ότι είναι σε άριστη κατάσταση.

Φύλαγε τα ρούχα (εργασίας) σου για να έχεις τα μισά!

Μετά από όσα διάβασες στο άρθρο αυτό θα πρέπει πλέον να έχεις πειστεί για την χρησιμότητα των ρούχων εργασίας και το πόσο σημαντικά είναι για την ασφάλεια σου στον επαγγελματικό χώρο.

Αν ο ιδιοκτήτης της εταιρίας που δουλεύεις δεν έχει μεριμνήσει να σου προμηθεύσει την κατάλληλη ενδυμασία εργασίας (πράγμα σπάνιο αλλά συμβαίνει) τότε θα πρέπει να φροντίσεις μόνος και να απευθυνθείς σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα με πιστοποιημένα προϊόντα.

Εκεί οι ειδικοί θα σε κατευθύνουν ανάλογα με τις ανάγκες της δουλειάς σου και της προστασίας που χρειάζεσαι και θα σου δώσουν τα κατάλληλα ρούχα εργασίας για τα καθήκοντά σου.

Εμείς απλά να σου ευχηθούμε με γειά!

About the author 

admin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>