5+1 Λόγοι για να Φοράς Προστατευτικά Γυαλιά στη Δουλειά σου

Τα προστατευτικά γυαλιά αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του ρουχισμού και γενικά του εξοπλισμού ατομικής προστασίας. 

Για τους επαγγελματίες δε που εργάζονται σε χώρους υψηλού κινδύνου, είναι άκρως απαραίτητα για τα μάτια.

Τα γυαλιά εργασίας δεν στερούνται σε τίποτα το στυλ των κανονικών γυαλιών οράσεως ή ηλίου ενώ επιπλέον προφυλάσσουν τα μάτια σου από σκόνες, σωματίδια, καπνούς και αναθυμιάσεις, ρινίσματα, προσκρούσεις κλπ.

Στο άρθρο αυτό, θα μάθεις όμως πιο αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους χρειάζεται να φοράς ένα ζευγάρι τέτοια γυαλιά αν οι συνθήκες στην εργασία σου το απαιτούν.

Έτσι, ακόμα και αν δεν έχεις αγοράσει ήδη το κατάλληλο ζευγάρι για σένα ή αν αντίθετα το έχεις αλλά αμελείς να το φοράς (το τι είναι χειρότερο από τα δύο δεν ξέρουμε…) μετά την ανάγνωση του άρθρου αυτού σίγουρα θα έχεις πειστεί για την αναγκαιότητα τους.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι τα προστατευτικά γυαλιά εργασίας;

Η προστασία των ματιών είναι αν μη τι άλλο αδιαπραγμάτευτη όταν μιλάμε για τον εργασιακό χώρο και για συνθήκες εργασίας που μπορεί να βλάψουν ή να επηρεάσουν αρνητικά την όραση του εργαζομένου.

H όραση είναι χωρίς αμφιβολία η πιο σημαντική από τις πέντε αισθήσεις. Και για αυτό δεν μπορεί να μένει επουδενί χωρίς προφύλαξη.

Πώς λοιπόν προφυλάσσεις την όραση σου;

Μα με τα ειδικά γυαλιά εργασίας φυσικά.

Πρόκειται για γυαλιά ασφαλείας που προστατεύουν από διάφορους κινδύνους τα μάτια σου. Μπορεί να είναι πχ αντιθαμβωτικά, αντιχαρακτικά, αντιβαλλιστικά, γυαλιά οξυγόνου, ομίχλης, ασφαλείας διόρθωσης (ή όπως λέγονται αγγλιστί RX spectacles) και διάφορα άλλα.

Τα ειδικά αυτά διόπτρα αποτελούν προσωπικό μέτρο προφύλαξης για κάθε επαγγελματικό χώρο που εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια των ματιών σου και πρέπει να τα φοράς καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου σου.

Όπως κάνουν γενικά τα ρούχα εργασίας και τα παπούτσια εργασίας για το υπόλοιπο σώμα σου.

Είναι ειδικά σχεδιασμένα για να εφαρμόζουν καλά γύρω από τα μάτια, σχηματίζοντας μια προστατευτική σφράγιση και εμποδίζοντας έτσι την επαφή βλαβερών στοιχείων με τους οφθαλμούς.

Πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν εργάζεσαι με ή γύρω από υγρά που μπορεί να πιτσιλίσουν, να ψεκάσουν ή να θολώσουν τα μάτια σου.

Αλλά και όχι μόνον.

Τι τα διαφοροποιεί από τα απλά γυαλιά;

Όπως λέει και το όνομα τους, πρόκειται για αξεσουάρ ειδικού σκοπού. Ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος.

Κατασκευάζονται από ειδικά υλικά και με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές και πρότυπα (για την Ελλάδα ισχύει το Ευρωπαϊκό Πρότυπο ΕΝ166) και προορίζονται να προστατεύουν τα μάτια σου από τους κινδύνους που κρύβει η δουλειά σου.


Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει π.χ. για τα γάντια εργασίας που μοιάζουν μεν αλλά είναι διαφορετικά από τα απλά γάντια για το κρύο ή την οδήγηση.

Μάλιστα είναι έτσι φτιαγμένα που τα περισσότερα από αυτά μπορείς να τα φορέσεις πάνω από τα καθημερινά γυαλιά οράσεως σου (αν φοράς) χωρίς να σε ενοχλούν ή να επηρεάζουν την δουλειά που κάνεις.

Από ποιους κινδύνους σε προστατεύουν τα γυαλιά εργασίας;

Οι τραυματισμοί στα μάτια μπορεί να προκληθούν από την άμεση επαφή του οφθαλμού με αέρια, χημικές ουσίες, σωματίδια ή άλλα επικίνδυνα υλικά, από κρούση ή από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Η μή χρήση ή η χρήση λανθασμένων γυαλιών εργασίας μπορεί να αποβεί μοιραία για τα μάτια σου ή να σε στείλει στην ανάρρωση για καιρό ζημιώνοντας και το αφεντικό σου και την εταιρία σου αλλά πρωτίστως εσένα τον ίδιο.

Λίγο πολύ θίξαμε προηγουμένως τους κινδύνους από τους οποίους αυτά τα ειδικής κατηγορίας διόπτρα προστατεύουν εσένα και τα μάτια σου.

Και δεν είναι και λίγοι.

Ας τους δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Υπάρχουν λοιπόν οι:

•Κίνδυνοι χημικών εγκαυμάτων
•Κίνδυνοι διάβρωσης
•Βιολογικοί κίνδυνοι
•Κίνδυνοι από ακτινοβολία κάθε λογής
•Κίνδυνοι προερχόμενοι από πηγές φωτός υψηλής έντασης όπως λέιζερ, οξυγονοκόλληση, κοπή, θερμική επεξεργασία κλπ
•Κίνδυνοι προερχόμενοι από ραδιενεργά υλικά
•Πτώσεις ή κρούσεις
•Κίνδυνοι από την λειτουργία μηχανημάτων ή διεργασιών που περιλαμβάνουν την οποιαδήποτε κίνηση εργαλείων και στοιχείων μηχανής
•Κίνδυνοι ηλεκτρικοί (όπως πχ τα φλας τόξου/ηλεκτροπληξίας)
•Κίνδυνοι από υψηλές θερμοκρασίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκαύματα στο πρόσωπο, τραυματισμό στα μάτια ή ανάφλεξη των γυαλιών
•Σκόνη
•Αντηλιά

Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να είναι μεμονωμένοι αλλά μπορεί και να συνυπάρχουν στο εργασιακό περιβάλλον ή κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης διαδικασίας οπότε και αυξάνεται η ανάγκη προστασίας των ματιών ακόμη περισσότερο.

Τι λένε τα νούμερα;

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπολογίζεται ότι οι τραυματισμοί που συμβαίνουν στα μάτια στον χώρο εργασίας ξεπερνούν καθημερινά τους 1.000.

Αρκετά υψηλό νούμερο, ειδικά αν αναλογιστείς ότι το 90% των τραυματισμών στα μάτια μπορούν να αποφευχθούν με την σωστή προστατευτική κάλυψη (σύμφωνα με τα λεγόμενα των ειδικών πάντα).

Επίσης, οι έρευνες έχουν δείξει (πάλι στην Αμερική) ότι τα 2/3 περίπου των τραυματισμών αυτής της κατηγορίας συμβαίνουν σε εργαζομένους που δεν φορούν ειδικά γυαλιά ασφαλείας ενώ το υπόλοιπο 1/3 σε εκείνους που φορούν τα λάθος γυαλιά.

Αξίζει ακόμη να μάθεις ότι περί το 70% των τραυματισμών στα μάτια εν ώρα εργασίας προέρχεται από κάποιο πέταγμα ή πτώση αντικειμένων ή από την δημιουργία σπινθήρων ενώ ένα 20% χονδρικά προκαλείται από την επαφή με χημικές ουσίες.

Καταλαβαίνεις λοιπόν και μόνος σου, από την ενδεικτική και μόνον αναφορά των αριθμών αυτών, πόσο σημαντικό είναι να …. σου βάζεις τα (σωστά) γυαλιά προστασίας. Αλλά αν δεν σε έχουμε πείσει ακόμα, διάβασε αναλυτικά τους 5+1 λόγους που πρέπει να το κάνεις.

5+1 Λόγοι για να φοράς προστατευτικά γυαλιά στη δουλειά σου

1.Προστατεύεις την όραση σου


Το έχουμε εξαντλήσει σαν θέμα μέχρις εδώ.

Είναι ο λόγος για τον οποίον έχουν κατασκευαστεί και προορίζονται.

2. Προσφέρεις στα μάτια σου πολύπλευρη προστασία

Αν αναρωτιέσαι “Μα, δεν θα με προστατεύουν τα κανονικά γυαλιά μου;" η απάντηση είναι μάλλον όχι.

Μπορεί σε κάποιο βαθμό τα γυαλιά οράσεως ή ηλίου αν δουλεύεις σε εξωτερικό χώρο να σε καλύπτουν αλλά η προστασία αυτή δεν πλησιάζει καν τον βαθμό προστασίας των ειδικών διόπτρων.

Τα προστατευτικά γυαλιά προστατεύουν και τις πλευρές των ματιών σου.

Οι πλαϊνές ασπίδες προστατεύουν τα μάτια σου όπου τα κανονικά γυαλιά έχουν μεγάλο κενό.

Τα ειδικά αυτά ζευγάρια έχουν επίσης μεγαλύτερο ύψος καλύπτοντας μέχρι και τα φρύδια σου ενώ το υλικό κατασκευής τους είναι τέτοιο που αποτρέπει το γλίστρημα λόγω εφίδρωσης και εξασφαλίζει καλή στήριξη όποια στάση ή κίνηση του σώματος και αν κάνεις.

3. Απολαμβάνεις καλύτερη όραση

Ένας έξτρα λόγος για να πάρεις και να φοράς τα ειδικά γυαλιά ασφαλείας είναι γιατί εξασφαλίζεις καλύτερη όραση εν ώρα εργασίας. 

Αν πρέπει να κάνεις την δουλειά σου μέσα σε αδιαφανείς αναθυμιάσεις ή λεπτά σωματίδια θα μπορείς να βλέπεις πιο εύκολα και άνετα με τα γυαλιά ασφαλείας.

Η δε αντιθαμβωτική τεχνολογία με την οποία επικαλύπτονται οι φακοί τους τις περισσότερες φορές, σου επιτρέπει να τα χρησιμοποιείς για πολλές ώρες χωρίς να θαμπώνουν.

Συν ότι μπορείς να τα σχεδιάσεις έτσι ώστε να περιλαμβάνουν διορθωτικούς φακούς κατόπιν ιατρικής συνταγής για όποιο πρόβλημα όρασης έχεις.

4. Η μη χρήση τους κοστίζει

Και δεν εννοούμε μόνο σε υγεία αλλά και σε χρήμα. Και όχι μόνον σε εσένα αλλά και στον εργοδότη σου, το σύστημα υγείας και την κοινωνία στο σύνολο της.

Πάλι σε στοιχεία ΗΠΑ, έχει υπολογιστεί ότι το ετήσιο κόστος των οφθαλμικών τραυματισμών ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Σε αυτό το νούμερο βάλε το κόστος ιατρικών εξετάσεων, επεμβάσεων και θεραπείας, το κόστος ασφαλιστικών αποζημιώσεων για χαμένους μισθούς ή ακόμα και απώλειας ολόκληρης καριέρας σε περίπτωση χαμένης όρασης, το κόστος μειωμένης παραγωγικότητας ή απώλειας πελατείας, δικαστικών εξόδων, προστίμων κλπ.

Σε όλα αυτά πρόσθεσε και το λεγόμενο έμμεσο και αφανές κόστος της ψυχολογικής ταλαιπωρίας του τραυματία, του αντίκτυπου που έχει ένας τραυματισμός στην ψυχολογία του υπόλοιπου προσωπικού, τον αντίκτυπο που έχει στην απόδοση και την φήμη της επιχείρησης και άλλα πολλά.

Όπως και να το κάνεις, και στον βαθμό που επηρεάζει τον κάθε εμπλεκόμενο, η μη χρήση των ειδικών γυαλιών στη δουλειά σου έχει “τσουχτερές” συνέπειες και καλό θα ήταν να τις αποφύγεις. Για το καλό όλων.

5. Μπλε….φως, μας έχει πια τυφλώσει!

Το μπλε φως εκπέμπεται από τον ήλιο και από συσκευές όπως tablet και smartphone. Το μπλε φως μπορεί να βλάψει τα μάτια σου, προκαλώντας πονοκεφάλους και καταπόνηση των οφθαλμών.

Οι μπλε φακοί που μπλοκάρουν το φως μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σου από το μπλε φως. Αν λοιπόν η δουλειά σου περιλαμβάνει εξωτερικές εργασίες ή πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή για data entry, τότε τα μάτια σου εκτίθενται στο μπλε φως και χρειάζονται προστασία.

Το ίδιο ισχύει και με τις υπεριώδεις ακτίνες (πχ την χρήση υπεριώδους φωτός για την αποστείρωση εργαλείων) που μπορεί να προκαλέσουν πρώιμη απώλεια όρασης λόγω εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

6. Δεν στερείσαι σε στυλ

Εάν έχει περάσει καιρός από τότε που φόρεσες τελευταία φορά ένα ζευγάρι προστατευτικά γυαλιά, τότε μάλλον έχεις μείνει με το παλιό, άκομψο σχέδιο στο μυαλό σου. Τα γυαλιά ασφαλείας έχουν αλλάξει πολύ από τότε και σήμερα μπορούν ακόμη και να δώσουν στυλ στην εργασιακή σου εμφάνιση.

Με μια καλή έρευνα αγοράς, είναι σίγουρο ότι θα βρεις ένα ζευγάρι με σχήμα που ταιριάζει στο πρόσωπο σου και την καθημερινή στολή εργασίας σου.

Μάλιστα ορισμένα κομμάτια είναι τόσο μοντέρνα που σίγουρα θα μπεις στον πειρασμό να τα φοράς και εκτός εργασίας όπως πχ στα ψώνια σου ή στις βόλτες σου.

Επομένως, δεν χρειάζεται πλέον να διαλέξεις μεταξύ προστασίας και στυλ γιατί μπορείς να τα έχεις και τα δυο.

Extra tips

Και αφού λογικά θα έχεις κατανοήσει και εμπεδώσει πλήρως τους λόγους που πρέπει οπωσδήποτε να φοράς τα προστατευτικά γυαλιά σε όλη τη βάρδια σου, σου δίνουμε και κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να …χαίρουν τα μάτια σου άκρας υγείας.

•Καθάριζε τα γυαλιά προστασίας τακτικά, ιδανικά στο τέλος κάθε βάρδιας, χωρίς όμως να χρησιμοποιείς ισχυρά απορρυπαντικά, διαβρωτικά ή ακατάλληλα υφάσματα κλπ.

Ο καλύτερος τρόπος καθαρισμού των φακών είναι με ένα στεγνό, μαλακό απαλό ύφασμα και, περιοδικά, η χρήση αντιθαμβωτικού υγρού.

•Όταν δουλεύεις με ή γύρω από επικίνδυνα υλικά, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τη θέση των σταθμών πλύσης ματιών έκτακτης ανάγκης και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτούς με περιορισμένη όραση.

Αν τυχόν - χτύπα ξύλο - συμβεί κάτι απρόοπτο, και τα μάτια σου εκτεθούν σε κάποιον κίνδυνο, τουλάχιστον θα μπορείς να αντιδράσεις άμεσα και να ελαχιστοποιήσεις την βλάβη που μπορεί να προκληθεί.

•Μη χρησιμοποιείς προστατευτικά μέσα από μεταλλικό σκελετό σε σημεία και περιοχές με γυμνά ηλεκτρικά καλώδια, εκτεθειμένη παροχή ρεύματος ή γενικά άλλες εστίες κινδύνου ηλεκτροπληξίας. Ως γνωστόν το μέταλλο είναι κακός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οπότε απομάκρυνε το από τα πολύτιμα ματάκια σου.

•Δώσε βάση όταν επιλέγεις το ζευγάρι. Η άνεση και η εφαρμογή είναι σημαντικά ζητήματα.

Είναι πολύ πιο πιθανό να φοράς τα γυαλιά σου όταν σου εφαρμόζουν σωστά και τα νιώθεις άνετα στο πρόσωπο σου παρά όταν σε δυσκολεύουν για κάποιο λόγο. Μή σωστή εφαρμογή συνεπάγεται και ελλιπή προστασία.

Διάλεξε λοιπόν το κατάλληλο μέγεθος για εσένα και αν δυσκολεύεσαι ζήτα την γνώμη του εξιδικευμένου επαγγελματία.

Πώς κάνεις πχ όταν δοκιμάζεις ένα ζευγάρι παντελόνια εργασίας και κοιτάς να σου “κάθονται” καλά;

Έ το ίδιο είναι.

•Φύλαξε τα στην αρχική τους συσκευασία. Είναι η καλύτερη επιλογή γιατί έτσι θα τα προφυλάξεις από τυχόν εκδορές, χτυπηματάκια, πτώσεις, ραγίσματα κλπ.

Η φύλαξη τους επίσης θα τα προφυλάξει από την έκθεση σε διαβρωτικές επιφάνειες ή εστίες θερμότητας.

•Και φυσικά χρησιμοποίησε τα και στο σπίτι! Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται μόνο στην δουλειά.

Σκέψου από τι μπορείς να γλιτώσεις τους οφθαλμούς σου όταν φροντίζεις τον κήπο, κάνεις διάφορα μαστορέματα και μικροεπισκευές, πλένεις και καθαρίζεις με ισχυρά καθαριστικά ή ακόμα και όταν τηγανίζεις σε καυτό λάδι…

Όπως φοράς και βολεύεσαι μια χαρά με τις γαλότσες εργασίας και για τις δουλειές κήπου σου το ίδιο μπορείς να κάνεις και με τα γυαλιά προστασίας.

Κλείνοντας

Η ασφάλεια στην εργασία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων σου.

Εξίσου σημαντικός για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη μιας και οι δύο επηρεάζονται από αυτήν, αν και ο καθένας για διαφορετικούς λόγους.

Τα προστατευτικά γυαλιά εργασίας αποτελούν ένα μέρος από το σύνολο των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνει κάποιος που εργάζεται σε έναν χώρο με κινδύνους που μπορούν να βλάψουν τα πολυτιμότερα όργανα του ανθρώπου.

Φρόντισε λοιπόν να λάβεις άμεσα τα μέτρα ασφαλείας σου μετά από όσα διάβασες στο άρθρο αυτό. Και μην ξεχνάς…τον νου σου και τα μάτια σου!

About the author 

admin

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Subscribe to get the latest updates
>